Министърът на земеделието Иван Иванов днес подава в МВР и

...
Министърът на земеделието Иван Иванов днес подава в МВР и
Коментари Харесай

Половината от ръководството на Напоителни системи ще бъде съкратено

Министърът на земеделието Иван Иванов през днешния ден подава в Министерство на вътрешните работи и ДАНС сигнали за груби нарушавания на предходното управление на държавното сдружение " Напоителни системи ". 

Нарушенията са открити при вътрешен одит от министерството, позволени са през последните две години и са направени при възлагане на публични поръчки. 

" Имаме всички нужни доказателства за осъществяване там на престъпления Очакваме към този момент проверяващите органи да дадат нужната подготовка на това, което се е случвало там ", уточни той.

Министър Иванов отхвърли да посочи размера на нарушаванията, само че добави, че не престават промените в управлението на сдружението. По думите му сега в управлението работят 70 души, с големи заплати, които не знаят за какво са там и скоро половината от тях ще бъдат съкратени.

В бюджетната рамка за 2022 година са планувани спомагателни 150 млн. лева отвън обичайно отпусканите до в този момент средства за бранш земеделие. Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов на конференция във връзка проектобюджета на Министерство на земеделието.

Той изясни, че политиката на националното подкрепяне в земеделието се реализира посредством потреблението на инструмента на държавните помощи и преходната национална помощ, ориентирани към категорията дребни и междинни аграрни стопани.

„ Предвидените ограничения за поддръжка през 2022 година са в унисон с подписаното съдружно съглашение за осъществяване на политики за създаване на жизнерадостен, конкурентен и пазарно-ориентиран селскостопански бранш и са ориентирани предпочитано към дребните и междинните аграрни стопанства ”, добави още той.

Иванов изясни, че общият годишен размер на средствата за подкрепяне се дефинира годишно в бюджета на Държавна фирма „ Земеделие “ със Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) и добави, че през миналата 2021 година, както и през предходните години финансовият запас е избран в границите на 300,350 млн. лева

„ В бюджетната рамка за 2022 година са планувани спомагателни 150 млн. лева, като общия финансов запас за подкрепяне става 450,350 млн. лева ”, сподели министъра и разясни, че те ще служат за покриване на разноските по съществуващите държавни помощи, минималните помощи, преходната национална помощ, както и по Временната рамка, прилагана по отношение на Коронавирус пандемията.

Министър Иванов сподели, че спомагателните средства са разпределени по разнообразни посоки.

Това са: 111,5 млн. лева - държавна помощ за обезпечаване на ликвидност и достъп до финансиране на предприятията, които през интервала на пандемията са изправени пред неочакван дефицит на средства; 8,5 млн. лева - помощ de minimis за изключителна поддръжка на земеделските стопани; 12,0 млн. лева - за поддръжка на свиневъдите за хуманно отношение към животните и за застраховане на разноските на записаните ветеринарни лекари, свързани с имунопрофилактиката на животните; 7,0 млн. лева - за компенсиране на понесени 100% вреди по аграрни култури в резултат на естествени бедствия, настъпили през 2021 година и за застраховане изплащането на компенсации за вреди през 2022 година

11 млн. лева по преходната национална помощ – задачата е да се изплати в цялостен размер, а не на траншове преходната национална помощ за овце-майки и кози-майки (ПНДЖ3) в границите на 2022 година В рамките на ресурса от 300,350 млн. лева през 2022 година продължава подпомагането в бранша по нотифицираните схеми за държавни помощи и преходата национална помощ, добави зеемделският министър.

Относно бюджета на Министерство на земеделието, министър Иванов изясни, че в него са планувани спомагателни средства по отношение на 2021 година в размер на 10 млн. лева

Той посочи, че те са разпределени в няколко посоки. Финансиране е планувано за доставка на противоградови ракети за осъществяване на дейния сезон по противоградова отбрана през 2022 година – 3 млн. лева.; за реализиране на публичната услуга за отбрана от нездравословното влияние на водите, която според Закона за водите е предоставена на „ Напоителни системи “ ЕАД чрез контракт с МЗм – 5,3 млн. лева.; за застраховане на контролната активност, която се реализира от структури на МЗм – 0,9 млн. лева.; за финансиране на активността на Селскостопанската академия - 0,8 млн. лева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР