Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е гост

...
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е гост
Коментари Харесай

Току що в ефира: Министър Порожанов разкри как се борим с птичия грип и американската чума

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е посетител в „ Здравей, България ” по Нова Тв. Той разяснява тематиката за заболяванията по животните.

Ето по-интересното от това, която съобщи Порожанов:

„ Птичият грип и американската чума по свинете не са рискови за индивида. Птичият грип към този момент втора година не може да се изкорени, имаме 11 огнища, две от тях са по-големи, другите по-малки с унижощени половин милион патици, кокошки носачки и птици. Милион и 300 яяца бяха изтеглени от кокошките носачки, с цел да не се се популяризира заболяването от черупките.

Американската чума е много сериозен проблем. За нея няма ваксина, лекуване. Тя визира дивитеи  питомните прасета, и е смъртноносна за инфектирани животни. Чумата потегли от Грузия, мина прези Азербайджан и Армения, и стгина до Беларус.

От Украйна отиде към Молдова и Полша, Чехия и Унгария също бяха инфектирани. Доскор вирусът бе на границата с Румъния и Унгария, само че отлблизо две седмици той е на 160 км от северната ни сухопътна граница в Румъния.

Ще постнавил електропастири на граница, с цел да не минават от Румъния диви прасета, тъй като дивата свиня може да преплува цялостен Дунав. Трябва да се понижи популацията на дивата свиня в България.

Разпространението може да стане посредством храни, а в този момент е туристически сезон и доста туристи идват от инфектираните региони. Това постанова да се изземва всичката храна на митниците. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР