Министърът на здравеопазването ще може да въвежда противоепидемични мерки, за

...
Министърът на здравеопазването ще може да въвежда противоепидемични мерки, за
Коментари Харесай

Здравният министър ще може да въвежда противоепидемични мерки

Министърът на опазването на здравето ще може да вкарва противоепидемични ограничения, с цел да предотвратява разпространяването на заразни заболявания, без да има оповестено изключително състояние. Това одобриха дефинитивно депутатите с промени в Закона за здравето. Мерките ще могат да се вкарват за обособена област, община или обитаемо място.

Измененията на „ Продължаваме промяната ” са свързани с края на изключителната епидемиологична конюнктура, която отпадна на 1 април. Според тях здравният министър може да постанова противоепидемични ограничения по предложение на основния държавен контрольор. Мерките могат да се вкарват за избран интервал от време и със заповед на шефа на съответната Регионална здравна ревизия за територията на обособена област, община или обитаемо място. Министърът обаче няма да може да не разрешава напредването на територията на страната или влизането на непознати жители у нас. 

Временните епидемиологични ограничения не могат да включват прекъсване на работата на публични обекти и условие на документ за достъп до тях. Налагането на противоепидемичните ограничения ще е краткотрайно и за задачата Здравното министерство ще би трябвало да показва национални стратегии и проекти за реакция при заразни заболявания. Ако такива няма, ще би трябвало държавното управление да ги приема по предложение на министъра на опазването на здравето и то в период до 1 месец.

Така, съгласно вносителите от „ Продължаваме промяната ”, ще могат да се взимат поетапни ограничения в другите области.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР