Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров се закани, че ще

...
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров се закани, че ще
Коментари Харесай

Министърът дава кръвния център на прокурор



Министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров се закани, че ще даде кръвния център на прокурор. Причината са установените тежки нарушавания в одитен отчет за активността му.

„ Част от констатациите са извънредно смущаващи. По тази причина премислям концепцията да сезирам прокуратурата и да дам опция на способените органи да извършат инспекция и да подхващат съответните дейности “, разгласи той по време на представянето на целите на държавното управление в Сектор „ Здравеопазване “.

Според него се е стигнало до там, че центровете не работели през почивните дни, а в някои от тях даже нямало сетове за взимане на кръв.

Други нарушавания са забавяни доставки, неприятно управлението и даже няколко от районните центрове в страната са пред затваряне. Министърът напомни, че шефът на кръвния център е уволнен, и добави, че към този момент може да се дава кръв всяка събота.

От думите на здравния министър стана ясно още, че се изготвя национална аптечна здравна карта и изясни, че тя ще регламентира къде какви аптеки да има в страната. По думите му се плануват материални тласъци за откриване на такива фармацевтични звена в рядко обитаемоте и труднодостъпните места, както и повече денонощни аптеки там, където такива не доближават. Амбицията на Министерство на здравеопазването е аптечната карта да бъде подготвена до шест месеца. Дотогава се чака да стане ясна и ориста на новата Национална здравна карта, призната с разпореждане на кабинета от 24 март 2016 година. Тя трябваше да регламентира къде, какъв брой и какви лечебни заведения и лекари да има по райони, с които здравната каса да подписва контракти.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР