Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков е спрял продажбата на

...
Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков е спрял продажбата на
Коментари Харесай

В последния момент спряха продажбата на луксозна вила във Велинград на скандално ниска цена


Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков е спрял продажбата на първокласна вила във Велинград от държавната белодробна болница на скандално ниска цена и е подал сигнал в прокуратурата за случая. 

Преди 2 седмици следствие на  разкри, че държавната белодробна болница " Света Петка Българска " във Велинград е продала преференциално вилен парцел в ловджийски парк " Алабак " в сърцето на Родопите. Вилата е на два етажа със застроена повърхност 132 кв. м. Началната цена на търга за парцела е била 40 999 лева без Данък добавена стойност., а съгласно системата за електронни търгове той е платен на 18 септември 2023 година за сумата от 51 125 лева Купувачът е физическото лице Виктор Рашев.

Решението за продажбата на парцела е било взето от Минстерския съвет на 26 април тази година - дни преди края на служебния кабинет " Донев ".

Днес пред bTV проф. Хинков заяви, че в последния миг здравното министерство е съумяло да спре заповедта за продажба на първокласната вила със заповед. По думите му става въпрос за закононарушение и по тази причина е подал сигнал в прокуратурата.

" Тази цена на търг се реализира посредством машинация. Оценителят ни прати фотоси на една съборена постройка. Мислехме, че става въпрос за друга постройка и по тази причина оценителят е поставил тази цена. (...) Спряхме тази продажба в последния миг ", съобщи Хинков.

На въпрос кой е изпратил въпросния оценител да види вилата, Хинков отговори - основния доктор на болничното заведение.  " Ще му бъде търсена отговорност, това е престъпен въпрос ". Според него действителната цена на вилата е между  лв.

Здравният министър е предал на премиера Николай Денков обстоен отчет с всички пояснения по случая.

Държавна болница " Света Петка Българска " във Велинград е притежател на постройката от 2011 година Вилата първо е служиила за жилище на " основния доктор на болничното заведение ". По документи се води двуетажна, само че на процедура се състои от отчасти вкопан партер и един надземен етаж.

През 2012 година е бил осъществен ремонт на вилата. Бившият министър на опазването на здравето в служебния кабинет доктор Асен Меджидиев твърди, че държавната болница във Велинград не е вложила средства във вилата от над 15 години.

През 2021 година е била отдадена чартърен за 10 години на сдружението " Холидейинвест " на ръководителя на Сдружението на бизнеса и туризма в Царево Кирил Йовнов, сочи информация в имотния указател. На търга на 18 септември, в който вилата се продава на Виктор Рашев, на второ място се класира компанията на Йовнов.

Към днешна дата първокласната вила може да бъде наета. От фотосите на вила " Лодж " се вижда, че в нея са вложени пари и тя е в чудесно положение, с първокласно обзавеждане, като разполага с съвременна кухня, сауна, джакузи, ведро и масажен кабинет. Цените варират сред 98-117 лева на легло за нощувка.

Ето по какъв начин реагира депутата от " Продължаваме промяната - Демократична България " Явор Божанков в обществените мрежи:

Служебният кабинет на Гълъб Донев искаше да продаде тази къща във Велинград за 40,000 лв.. 

Имаме добра вест. Кабинетът Денков е спрял сполучливо продажбата в последния миг. 

Белодробната болница и държавния бюджет няма да бъдат ощетени. 
...
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР