Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи директора на болница

...
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи директора на болница
Коментари Харесай

Асена Сербезова освободи директора на "Пирогов"

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова освободи шефа на болница " Пирогов " Иван Поромански. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Мотивите за това са установени нарушавания в ръководството на лечебното заведение.

През последните четири месеца звено " Вътрешен одит " на Министерство на здравеопазването е направило две поредни инспекции в " Пирогов ", резултатите от които са предадени на Софийската градска прокуратура, оповестиха от ведомството в четвъртък. Проверките в лечебното заведение са назначени на база постъпили през 2022 година серия от сигнали в Министерство на здравеопазването, че новото управление с приоритет е правило заплащания по подписани от него контракти и е задържало заплащания на остарели отговорности, по които текат лихви и неустойки.

През март тази година е назначена инспекция, при която е открито, че изнесената в сигналите информация се удостоверява. Към 28 февруари просрочените отговорности на лечебното заведение към снабдители са в размер на 14.8 млн. лева, а към края на март към този момент надвишават 16 млн. лева Заради това по-рано Министерство на здравеопазването назначи пълномощник, който да стабилизира болничното заведение.

Липсата на правила, по които болничното заведение да погасява просрочените си отговорности към снабдители, направените два еднолични опита да бъде премахнат от Търговския указател назначения от Съвета на шефовете пълномощник без да има общо решение за това деяние и без да е известен принципалът в лицето на министъра на опазването на здравето, са главните претекстове за отстраняванетто на Поромански. Поромански беше назначен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров през лятото на предходната година, след отстраняването на тогавашния шеф и в този момент народен представител от ГЕРБ проф. Асен Балтов.

При актуалната инспекция Министерство на здравеопазването е разкрило проблем и към построяването на взаимен медицински център в Царево сред общината и " Пирогов ", за задачите на който е била изнесена скъпа инсталация от " Пирогов ": рентгенов уред, компютърен томограф (32-срезов скенер) и други

За краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на лечебното заведение, до осъществяване на конкурс, Сербезова е назначила доктор Валентин Димитров. До момента Димитров е ръководител на борда на шефовете на " Пирогов ". Бил е завеждащ натоварен бранш в детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора и има дълъг управнически опит в разнообразни сдружения в областта на опазването на здравето.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР