Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не приема оставката на директора

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не приема оставката на директора
Коментари Харесай

Обрат! Директорът на Агенцията по трансплантация остава на поста си

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев не приема оставката на шефа на Агенцията по трансплантация доктор Марияна Симеонова. Това стана ясно по време на среща на протестиращите, чакащи белодробни трансплантации със заместник-министър Жени Начева и самата доктор Симеонова в здравното министерство.
Планираният митинг на трансплантирани пациенти под мотото " Здравен емигрант-2 " продължи към половин час. Той беше в поддръжка на доктор Симеонова, защото протестиращите бяха поканени в Министерството на здравеопазването, с цел да беседват със самата доктор Симеонова и със заместник-министъра Жени Начева. Там стана ясно, че министърът на опазването на здравето не приема оставката на доктор Симеонова, а ѝ разпорежда да изготви идея за развиване на Изпълнителната организация по трансплантация, като адресира най-спешните проблеми на Агенцията. Този документ щял да бъде възложен и на пациентските организации за разискване.
Във връзка с казуса дали ще има нов контракт с клиниката във Виена, където бяха трансплантирани до този миг седем български пациенти или за контракт с други лечебни заведения, доктор Симеонова изясни на участниците в срещата, че сключването на контракти за трансплантации, изключително за белодробни, изисква време. Стана ясно, че е почнала процедура за подписване на такива контракти, изпратено е заявление от Министерство на здравеопазването взаимно с Изпълнителната организация по трансплантация към другите държави-членки на " Евротрансплант " и има отговор от две немски клиники. От Виенската болница не са изразили предпочитание повече да подписват контракт с България, не са декларирали и претекстовете си за отхвърли.
Срокът, в който се чака отговор от двете немски клиники до сключването на контракта, е към месец. Протестиращите обявиха, че някои от пациентите могат и да не дочакат този контракт. От Министерство на здравеопазването дадоха отговор, че не могат да въздействат на непознатите клиники да сключат контракта по-бързо, тъй че нуждаещите се трансплантирани да получат своето решение на казуса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР