Министърът на здравеопазването и главният държавен инспектор ще определят противоепидемичните

...
Министърът на здравеопазването и главният държавен инспектор ще определят противоепидемичните
Коментари Харесай

Новите изборни правила влизат в пленарната зала

Министърът на опазването на здравето и основният държавен контрольор ще дефинират противоепидемичните ограничения, свързани с изборния развой, реши болшинството в Правната парламентарна комисия, съобщи БНР.

Против бяха единствено депутатите от Българска социалистическа партия, съгласно които е неприемливо смяна в изборните правила да се прави през Закона за изключителното състояние, а през Изборния кодекс.

В първичния вид на измененията ГЕРБ и „ Обединените патриоти “ бяха натоварили ЦИК да написа противоепидемичните правила. След възраженията на комисията задължението към този момент ще е на министъра на опазването на здравето и на основния държавен контрольор.

Министерският съвет пък беше длъжен да обезпечи изборния развой с всички нужни средства за отбрана, а разноските ще бъдат включени в изборната план-сметка.

При повече приети в болница в лечебните заведения ще могат да се обособяват специфични секции, а каратинирани или носители на ковид на домашно лекуване ще могат не по-късно от три дни преди датата на изборите да изискат до дома им да отиде преносима изборна кутия.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ какъв брой такива ще има на 4 април, ще зависи от съответния брой карантинирани тогава.

„ Ако се резервира такава наклонност, аз считам, че бихме могли в порядъка на към няколко стотин такива преносими секционни изборни комисии да бъдат образувани, само че в последна сметка концепцията е тук не броят на самите секционни изборни комисии, а това да се даде опция на всички български жители, които няма да могат да упражнят правото си на избор заради причина, че са сложени под карантина, да може да им бъдат обезпечени такива условия “, сподели Ципов.

И още една оригиналност - по предложение на Движение за права и свободи, беше признато, че партийните и предизборните събития в обстановка на пандемия ще се организират по противоепидемичните правила за театри, концерти и кина, настоящи все още на провеждането им.

Днес новите изборни правила влизат и в пленарната зала.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР