Министърът на вътрешните работи на Естония и лидер на националистическата

...
Министърът на вътрешните работи на Естония и лидер на националистическата
Коментари Харесай

Естония предяви териториални претенции към Русия

Министърът на вътрешните работи на Естония и водач на националистическата Консервативна национална партия (EKRE) Март Хелм счита, че Русия отчасти управлява територия на прибалтийската република.

" Не би трябвало да има двойни стандарти, все още в ръцете на Русия се намира 5,2% от територията на Естония. Русия не желае нито да ни върне тази територия, нито да ни даде отплата за нея, нито въобще да разисква този въпрос ", акцентира Хелм по време на държавна конференция.

Министърът отбелязал, че Естония е подготвена да изчака решение на този въпрос в границите на интернационалното право.

" Не се приготвяме да водиме война с Русия ", изтъкнал естонският вътрешен министър.

Партията EKRE, която е част от ръководещата коалиция, се опълчва на утвърждението на пограничния контракт с Русия, като счита, че този документ дава на Москва територия оттатък Нарва и част от Печора, което опонира на конституцията на Естония.

Съгласно Тартуския кротичък контракт, подписан сред Естония и Съветска Русия през 1920 година, Естония се е изтеглила от част от съветските земи - Ивангород с прилежащия регион и по-голямата част от Печорския край.

През 1944 година територията е върната на Съюз на съветските социалистически републики. Москва преглежда Тартуския контракт като исторически документ, който няма юридическа мощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР