Министърът на външните работи Светлан Стоев участва в срещата на

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев участва в срещата на
Коментари Харесай

Светлан Стоев и външните министри на страните от НАТО се срещнаха в Рига


Министърът на външните работи Светлан Стоев взе участие в срещата на външните министри на страните-членки на НАТО, която продължава и през днешния ден в латвийската столица Рига.

Всички министри показаха взаимност с Полша, Латвия и Литва във връзка възходящия мигрантски напън по границите им. Алиансът ще продължи да следи с нараснало внимание дейностите на режима в Беларус. Министрите разискаха Русия и обстановката в и към Украйна, подготовката на идната Среща на върха на НАТО през юли 2022 година в Мадрид и идната Стратегическа идея, както и настоящи въпроси на контрола на въоръженията, разоръжаването и неразпространението. В подтекста на възходящите провокации те потвърдиха валидността на двупистовия метод в връзките с Русия – дейно въздържане и защита, от една страна, и търсене на политически разговор - от друга.

В изявлението си министър Стоев подчертава върху изострящата се среда на сигурност, значимостта на запазването на единството в НАТО, както и осъществяването на всички ограничения от приспособеното предно наличие в Черно море.

Подчертана бе нуждата от съдействие с Европейски Съюз за адресиране на провокациите пред сигурността, както и поддържането на отворени каналите за връзка с Русия за отбягване на непредвидени произшествия. Съюзниците показаха също цялостна поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и твърдата си решителност да защитят територията на Алианса при нужда.



Следващата Стратегическа идея би трябвало да удостовери готовността на НАТО да извършва главния си мандат в усложнената и непредвидима среда на сигурност. Необходим е явен баланс сред предстоящ по-глобален метод на Алианса и районния темперамент на НАТО.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР