Министърът на външните работи на Турция се обяви против офанзива

...
Министърът на външните работи на Турция се обяви против офанзива
Коментари Харесай

Военно решение за Идлиб ще предизвика катастрофа, предупреди Чавушоглу в Москва

Министърът на външните работи на Турция се разгласи срещу атака на сирийската държавна войска в последния бастион на опозицията в Идлиб, до момента в който Москва акцентира, че губи самообладание с бунтовниците в Сирия, осведоми АП.

Мевлют Чавушоглу, който е в Москва за диалози с съветския си сътрудник Сергей Лавров, посочи, че Русия и Турция би трябвало да работят за делене на опозиционните групи от " терористите " в северозападната провинция Идлиб. Той се разгласи против държавна атака в провинцията, предупреждавайки, че това ще докара до " филантропична злополука ".

" Нашата цел е да облекчим терзанията на нашите съветски сътрудници и да премахнем терористите от този район ", сподели Чавушоглу на конференция в съветската столица. " Ние можем да работим взаимно, само че също по този начин можем да сложим под риск живота на цивилните, до момента в който унищожаваме тези радикални групи ", добави той.

Превземането на Идлиб би било сложна задача за силите на Асад. Докато по-рано тази седмица се съобщаваше, че сирийската войска приготвя нова атака, водачът на обвързвана с " Ал Кайда " формация се закани да се бият.

Лавров означи, че Москва губи самообладание с екстремистите в Идлиб, упреквани от Кремъл, че нападат държавни позиции и база на руснаците в Сирия.

Външният министър на Русия добави, че когато Турция, Иран и Русия са договорили зоните за прекъсване на огъня, Москва не е очаквала екстремистите да го " употребяват като човешки щит ", което им разрешава да атакуват държавното управление. Лавров призна, че обстановката в Идлиб е " комплицирана " и прикани за обособяване на екстремистите от законната съпротива. Той сподели още, че Чавушоглу ще остане в Москва, защото по-късно през днешния ден представители на въоръжените сили и защитата на Русия и Турция ще обсъдят обстановката в сирийската провинция.

По-рано през днешния ден специфичният дипломат на Организация на обединените нации за Сирия Стефан де Мистура предложения Иран, Русия и Турция за осъществяване на договаряния за образуване на комисия за разработване на нова конституция на Сирия. Разговорите ще се проведат на 11 и 12 септември, оповестява " Ройтерс ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР