Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан и еврокомисарят

...
Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан и еврокомисарят
Коментари Харесай

Фидан, Вархей: Подобряването на сътрудничеството ЕС-Турция е от ключово значение

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан и еврокомисарят по въпросите на разширението и добросъседството разискаха усилването на връзките сред Европейски Съюз и Анкара, съобщи Анадолската организация.


Двамата подписаха контракт за 781 млн. евро в региона на миграцията.

Фидан съобщи, че Европейски Съюз се нуждае от смели стъпки и воля за прогрес в връзките с Турция.

По думите му те не би трябвало да бъдат " пленник на ползите на някои страна. Очакваме от Европейския съюз да не толерира политически спънки. Искаме да да бъде проявена нужната воля за прогрес в връзките ни и да се работи по-смело ", сподели той.

Припомняйки оценките на президента Реджеп Тайип Ердоган по отношение на вероятността на Турция за участие в Европейски Съюз след изборите в Турция, министър Фидан съобщи: " Няма смяна в вероятността на Турция за участие в Европейски Съюз. Това е една доста мощна политическа воля “.

Турският външен минисър засегна и въпроса за неотдавнашните конфликти сред арабските племена в Северна Сирия и терористичната формация ПКК. Той настоя Съединени американски щати би трябвало да прекратят политиката на напън върху арабите в Сирия.

Като акцентира, че протестът на арабските племена против окупацията на ПКК в Сирия е събитие, който Турция планува, Фидан сподели, че не би бил вероятен различен излаз.

" Политиката на угнетяване на арабите в района, изключително от страна на сирийския клон на ПКК, би трябвало да бъде прекъсната. Трябва да се постави завършек на представянето на терора като законна мощ в района и превръщането му в инструмент за подтисничество. Така че в случай че не бъде комплициран завършек на това, тези спорове, които виждаме, ще са единствено началото. "

От своя страна Вархей съобщи: " Мисля, че можем да подобрим връзките сред Европейски Съюз и Турция “.

Комисарят по разширението на Европейски Съюз уточни, че двете страни имат доста мощни политически и стопански задължения, една към друга.

Вархей акцентира, че връзките с Турция постоянно са били от основно значение.


" Когато става въпрос за миграционната вълна и за вредите от разрушителното земетресение, ние сме били дружно с турския народ и сме реагирали дружно на съмненията в този значим, от геополитическа позиция, район. Турция е другарска страна за нас “, съобщи той.

Като означи, че по време на срещата са били разисквани новите провокации и методите за справяне със усложненията, подбудени от геополитическата конюнктура, Вархей сподели: " Искаме дружно да подсигуряваме мира, стабилността и просперитета на района ".

" Основната цел на днешното ми посещаване, е да планирам това съдействие. Всички виждаме, че партньорството сред Европейски Съюз и Турция има доста огромен капацитет ", посочи комисарят.

Освен това Вархей съобщи, че Брюксел и Анкара желаят да допринесат за възстановителните работи и реконструкцията посредством Форума за взаимност на Европейски Съюз, като добави: " Това беше поискано и от Турция - фонд от 400 млн. евро. В момента той се намира в Европейска комисия и се прави оценка от Европейския парламент в сходство с рекомендациите на Комисията. "

Вархей разгласи, че Европейската капиталова банка е дала позитивна противоположна връзка и че фондът ще бъде употребен за общините в засегнатите от земетресението райони.

Комисарят акцентира и положителната работа, която Анкара прави във връзка с миграцията.

" Турция одобри 4 милиона бежанци от Сирия. Тя подслонява тези хора в продължение на доста години и сега са отпуснати 1 милиарда евро, само че, несъмнено, това не покрива всички разноски на Анкара. Ние сме наясно с това, само че през днешния ден подписваме окончателния контракт. Той е на стойност 781 млн. евро. Това е най-големият контракт, който Европейски Съюз в миналото е подписвал в региона на миграцията и ще бъде употребен непосредствено за бежанците в Турция “, заяви Вархей.

В отговор на въпрос по отношение на присъединението на Турция към Европейски Съюз, Вархей съобщи, че изказванията на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел са били чути на всички места и че може да удостовери, че Европейската комисия е подготвена за развой на разширение.

" От наша страна работим непрестанно. Накрая виждаме, че страните членки постепенно подхващат политически дейности и вършат вложения. До 2030 година ще има нови членове. Ще има нови членове ", добави комисарят. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР