Министърът на външните работи на Сърбия и председател на Социалистическата

...
Министърът на външните работи на Сърбия и председател на Социалистическата
Коментари Харесай

Сърбия: Ако решим да воюваме с Косово, и милион „Джавелин“-и няма да им помогнат

Министърът на външните работи на Сърбия и ръководител на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич (на снимката) съобщи, че „ Сърбия няма желание да води война, само че в случай че иска  –  и милион „ Джавелин “-и няма да оказват помощ на Косово “, съобщи белградската организация Бета. Пред телевизия Пинк Дачич разяснява известието, че Съединени американски щати ще доставят на Косово противотанкови ракети „ Джавелин “ на стойност 75 милиона $. 

Сръбският външен министър добави, че е извънредно време Сърбия да реши дали Косово е нейният народен въпрос или не. Той разкритикува Сръбската православна черква (СПЦ) за отхвърли да одобри посещаване на папата в Сърбия, защото счита, че въздействието на Ватикана е извънредно значимо в света, като акцентира, че папската страна към този момент не е признала независимостта на Косово.

„ Сръбската православна черква би трябвало да реагира по отношение на вероятно посещаване на папата, тъй като е значимо да запазим поддръжката на Ватикана “, сподели Дачич.

Коментирайки известието за доставката на противотанкови системи „ Джавелин ", Дачич сподели, че този случай не може да се преглежда изолирано.

Става въпрос за дълготрайно стратегическо партньорство за подкрепяне на независимостта на Косово. Трябва да се вземе поради всичко, което се случи от 1999 година насам. Същата Америка, само че и други, въоръжиха Армията за избавление на Косово. И в този момент вършат същото, сподели Дачич, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че въоръжаването на Косово явно е „ ориентирано към подсилване на независимостта на Косово посредством подсилване на неговите структури за сигурност “. Дачич уточни още, че това е в несъгласие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че Сърбия няма по какъв начин да се опълчи.

„ Сърбия би трябвало да развива отношения  и с тези страни, които признават независимостта на Косово и освен я признават, само че (...) и даже го въоръжават. Трябва, тъй като желаеме да запазим мира и стабилността “, сподели Дачич.

Той разяснява и изявлението на английския външен министър Дейвид Камерън, че „ Сърбия е съветско прокси “, като сподели, че единствената причина за сходно изказване е, че Сърбия не е наложила наказания на Русия.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР