Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров смята, че

...
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров смята, че
Коментари Харесай

Лавров предупреди за възможно увеличение на силите на НАТО в близост до Русия

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров счита, че има учредения да се допуска, че в околните месеци НАТО ще стартира да усилва силите си наоколо до Русия под претекст за неизбежна ескалация на обстановката в Украйна, написа съветското издание „ Известия “.

„ Имаме съображение да считаме, че тези гръмки изказвания, които в този момент се чуват от Запада, че в случай че Русия не се подчини на настояванията на Запада по какъв начин да движи войските си на нейна територия, което е неуместно единствено по себе си, то в идващия два-три месеца Западът ще усили интензивността на силите за бързо реагиране, силите за специфични интервенции на НАТО към нашите граници “, сподели той на конференция.

Според Лавров Съединени американски щати и техните съдружници имат намерение да основат военни опорни точки към Русия. Те се стремят да обезпечат владичество в Европа, уверен е министърът.

„ Те желаят да основат опорни точки към Руската федерация, военни опори, желаят непрекъснато да основават дразнители за нас, към нашите граници. Още един път ще насоча вниманието ви към това, с което започнах – прочетете Хартата за европейска сигурност, призната в Истанбул през 1999 година Всичко, което в този момент заявява и прави Западът, е жестоко нарушаване на поетите тогава отговорности “, заключи той.

Министърът уточни още, че в проектите на Съединени американски щати и НАТО има предпочитание за „ замотаване” на процеса по гаранциите за сигурността на Русия. Той акцентира, че обстановката не се усъвършенства, конфликтният капацитет се натрупва. Според Лавров „ такова отрицателно развиване на събитията “ уверено се предизвиква от Запада.

На 11 януари представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели, че с цел да деескалират обстановката към Украйна, Съединени американски щати изискват от Русия да подсигурява прозрачността на военните учения, провеждани на нейна територия. Според него деескалацията на обстановката към Украйна би включвала връщането на съветските военни в казармите.

Лавров назова сходни претенции безусловно неприемливи.

На 14 януари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че Алиансът няма да направи компромис с разширението на организацията и разполагането на войски на изток. Той означи, че всяка страна има право да избере собствен личен път и да вземе решение за желанието си да принадлежи към „ военния съюз, който е НАТО “. В същото време генералният секретар изрази готовността на НАТО за съвместен надзор върху въоръженията с Русия, в това число нуклеарните.

Преговорите за гаранции за сигурност се организираха на три стадия. На 10 януари в Женева се организира среща на съветската и американската делегации. На 12 януари в Брюксел се организира съвещание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари завършиха консултациите във Виенската площадка на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков изрази вяра за способността на НАТО да разбере заплахата от задънена улица за разговора за гаранции за сигурност и да направи крачка към съветските оферти. Той също по този начин уточни, че въпросът за неразширяването на Алианса е основен за националната сигурност на Руската федерация и решаването на тази тематика не може да бъде отсрочено по-нататък.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР