Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреди, че

...
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреди, че
Коментари Харесай

Лавров предупреди за риск от сблъсък с НАТО

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предизвести, че изпращането на мироопазваща задача под каквато и да е форма в Украйна може да провокира “директен конфликт ” сред съветските войски и тези на НАТО , предадоха международните организации.

Коментарът му пристигна, откакто преди седмица Полша разгласи, че ще внесе сходно предложение на срещата на върха на държавните и държавните ръководители на Северноатлантическия Алианс, която стартира в Брюксел на следващия ден с присъединяване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

“Надявам се осъзнават, защо приказват ”, съобщи Лавров в отговор на въпрос пред студенти и преподаватели от Московския държавен институт по интернационалните връзки, където бе на обществена полемика в сряда.
“Това ще създаде оня пряк конфликт сред въоръжените сили на Русия и НАТО , който освен всеки се пробва да избегне, само че и не би трябвало да се случва по принцип ”, съобщи съветският външен министър.

Изявлението на Лавров последва публична позиция на представителя на съветския държавен глава Владимир Путин, Дмитрий Песков, който квалифицира предлагането на Полша като “безразсъдно и изключително рисково ”.

“Всяка допустима борба сред нашите войски и тези на НАТО може да има ясни последици, които няма да бъдат поправени елементарно ”, съобщи Песков пред кореспонденти в Москва.

Официалната съветска позиция продължава да упреква Киев, че преднамерено протака мирните договаряния, като насочва неприемливи за Русия оферти. От своя страна президента на Украйна Влодимир Зеленски съобщи, че е подготвен на договаряния, само че няма да отстъпи пред съветските ултиматуми.

Според Сергей Лавров украинските представители отстъпват от оферти, които към този момент са създали, с което затрудняват постигането на прогрес.

“От както започнаха договарянията вървят мъчно, тъй като украинската страна непрестанно отстъпва от личните си оферти ”, сподели съветският външен министър.

Лавров също по този начин упрекна Съединени американски щати че “държат ръката на Украйна и преднамерено провалят мирните договаряния, в опит да протакат война та и държат Русия в положение на бойна подготвеност ”.

“Трудно е да се избегне усещането, че нашите американски сътрудници не ги държат за ръката ”, добави той.
Според Лавров “американците считат за недопустимо за тях този развой да приключи бързо ”, тъй като “разчитат да продължат да помпат оръжия в Украйна ”.

Изявленията на формалните съветски представители пристигнаха единствено ден преди началото на срещата на върха на НАТО в Брюксел на следващия ден, на която се чака президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да съгласува с европейските си сътрудници нови наказания против Русия. Полша разгласи в сряда че гони 45 съветски дипломати, упрекнати в шпионаж, на което Москва даде обещание да отговори реципрочно.

Град Одеса бе за следващ път подложен на бомбардировки от страна на съветски бойни кораби.

Същевременно боевете в Украйна не престават с нестихваща мощ, с продължаващия съветски взлом против азовското пристанище Мариупол и черноморското Николаев. Все още стотици хиляди души са притиснати под съветските бомбардировки в двата града, в бедствени положение, без вода и електричество. Опитите за определяне на филантропични коридори не престават с изменчив триумф. В рамките на деня в сряда бе обявено за краткотрайно локално помирение в региона на Луганск и допустима замяна на пленници.

Град Одеса бе за следващ път подложен на бомбардировки от страна на съветски бойни кораби. Според украинските управляващи и западни разследващи служби, защитата на Киев е минала в контранастъпление по северозападния фланг и е съумяла да си върне контрола върху едно от предградията на столицата, Макарив. Според източници на английското разузнаване съветското нахлуване против Киев е в застой, само че е допустимо да става въпрос за прегрупиране и ободряване на войските на Москва в периметъра, преди идващ по-мащабен напън против града.

“Враждебните страни ” да заплащат в рубли: Путин отхвърля долари и евро против газ

Плащанията в рубли могат да усилят цената до 30% Русия изрично ще продължи да извършва отговорностите си по доставката на природен газ, спазвайки количествата, цените и ценовите механизми, съобщи Владимир Путин.

Русия ще упорства всички заплащания за доставки на неин природен газ от страни, които Москва счита за “враждебни ”, да бъдат осъществявани в рубли, съобщи в сряда съветският президент Владимир Путин по време на съвещание на държавното управление.

“Взех решение да сменим към заплащания в рубли за нашите доставки на природен газ до по този начин наречените враждебни страни и да спрем да използваме компрометираните валути за тези транзакции ”, споделя Путин в публично официално съобщение, оповестено на уеб страницата на Кремъл.

Руският президент е наредил на Централната банка на страната да създаде механизъм, посредством който до седмица да могат да се реализират интернационалните заплащания в рубли. Международните наблюдаващи напомнят че в листата на “враждебните ” за Москва страни влизат Съединени американски щати, Англия и всички страни членки на Европейски Съюз.

“В същото време желая да подчертая, че Русия изрично ще продължи да извършва отговорностите си по доставката на природен газ, спазвайки количествата, цените и ценовите механизми, заложени в съществуващите контракти ”, споделя още президента на Русия , като акцентира, че “няма логичност да се изнасят артикули за Европейски Съюз и Съединени американски щати в евро или долари ”.

Международните наблюдаващи напомнят, че към 40% от общата консумация на страните от Европейски Съюз на енергийни източници зависи от доставките от Русия. От началото на годината цената им е варирала от 200 до 800 млн. евро дневно за общото количество поръчки от страна на страните от Европейски Съюз. Възможната смяна на главната разплащателна валута, диктувана от Москва, може да докара до в допълнение повишаване на цената с над 30%, показват наблюдаващи (б. р. - 100 рубли се равняват на под 1 евро).

С решение от Брюксел:  НАТО възнамерява спомагателни сили в България

Алиансът ще разполага с общо осем многонационални дивизии на източните си граници, сподели Столтенберг в Брюксел.

Лидерите на страните от НАТО би трябвало да реализират съглашение на срещата си в Брюксел на следващия ден за укрепване на източния фланг на Алианса, с разполагането на нови четири бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенбенг на конференция в Брюксел в навечерието на срещата в сряда.

“Надявам се страните да се съгласят да подсилим позициите на НАТО във всички сфери, изключително що се отнася до източния фланг на Алианса, по суша, въздух и вода ”, съобщи Столтенберг в изказване, отдадено на съветското настъпление в Украйна.

Според генералния секретар на НАТО с новите бойни групи и наличните подразделения в Балтийските страни и Полша, Алиансът ще разполага с общо осем многонационални дивизии на източните си граници. Според Столтенберг рецесията в Украйна е посочила, че НАТО би трябвало да преразгледа позициите си на защита и въздържане в дълготраен проект.

Изявлението на Столтенберг пристигна паралелно на публично официално съобщение на министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок, която даде обещание, че Берлин прави всичко допустимо, с цел да форсира доставките на обещаните на Киев остарели руски зенитни установки “Стрела ”. “Ние сме най-големите снабдители на оръжие за момента в тази обстановка - не сме горди, само че вършим всичко допустимо, с цел да помогнем на Украйна ”, съобщи Бербок пред Бундестага.

За предприятия наранени от рецесията в Украйна

Европейски Съюз позволи помощи против глобите

За някои браншове средствата доближават до 50 млн. евро

Правителствата на страните членки имат опция да прибегнат до три типа инструмента, с които да подкрепят предприятията си до 31 декември 2022 година

Европейската комисия разгласи в сряда краткотрайно облекчение на рестриктивните мерки за разпределяне на държавни помощи и дотации за компании, компании и предприятия, в границите на напъните на Европейски Съюз да защищити стопанските системи на страните членки от следствията от глобите, наложени поради война та в Украйна. Правителствата имат разрешението да отпускат държавно-гарантирани заеми и изключителни дотации за частни предприятия, наранени от нарастването на цените на газа, само че при избрани условия.

“Трябва да ясно да оценяваме икономическите последици от тази война и да подкрепим предприятията и секторите, които са най-засегнати, и да действаме по съгласуван метод ”, съобщи в Брюксел европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, по време на представянето на самодейността, представена от Агенция Франс Прес.

Наложените от Европейски Съюз наказания против Русия засегнаха съветската стопанска система, само че също по този начин “оказват огромна тежест върху европейските стопански системи ”, съобщи Вестагер, като призна че обстановката рискува да се проточи и усложни в “близките месеци ”.

Съгласно наредбата на Еврокомисията, държавните управления на страните членки имат опция да прибегнат до три типа инструмента, с които да подкрепят предприятията си до 31 декември 2022 година, като срокът на тези ограничения може да бъде продължен, в случай че се наложи.

Ограничени спомагателни средства, “под каквато и да е форма, в това число директни дотации ”, ще могат да бъдат налични в размер до 35 000 евро на дружество в региона на земеделието, риболова и аквакултурите и общо до 400 000 за всички останали браншове, се споделя в формалното официално съобщение на Европейската комисия.

Държавите членки могат също по този начин “частично да обезщетяват ”, в това число посредством директни дотации, предприятията, които са огромни консуматори на сила за свръх-разходи, свързани с повишаването на цените на енергийните източници. Тази помощ ще бъде лимитирана на до 30% от разноските, само че не може да надвишава 2 млн. евро.

В случай на загуба на употреба, налагаща спомагателна помощ, с цел да се подсигурява продължение на производството, таваните могат да доближат до 25 млн. евро и даже до 50 млн. евро в някои характерни браншове, “като производството на алуминий и други метали, фибро-стъкло, торове, хартиена каша, водород и други базови химически артикули ”.

Предвидените условия във всеки един от показаните принадлежности, би трябвало да разрешат да се ограничи размиването на конкуренцията в Единния пазар на Европейски Съюз, се показва още в формалното официално съобщение на Европейската комисия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР