Министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис не изключи,

...
Министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис не изключи,
Коментари Харесай

Мадрид може да преглътне по-автономна Барселона, но не и независима

Министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис не изключи, че днешната рецесия в Каталуния може да докара до разширение на статута на автономията на провинцията.
 
" Изключвам независимостта, само че не и огромна автономност, макар че и в този момент това един от районите с най-широки компетенции и пълномощия освен в Испания, само че и в целия свят ", съобщи Дастис в отговор на въпрос за вероятния излаз от рецесията.
 

 
 Guliver/Getty Images

Според министъра отстранения от служба водач на Каталуния Карлес Пучдемон " теоретично " може да взе участие в районните избори през декември. " Не зная какви ще са правосъдните дейности до 21 декември. Ако отиде в пандиза до този миг, то той мисля не е лишен от правото (да взе участие в изборите) ", отбелязва Дастис.
 

Дастис предизвести последователите на независимостта на Каталуния да не бойкотират изборите, защото те ща са извършени " съгласно закона и затова резултатите от тях би трябвало да бъдат приети след провеждането им ", съобщи РИА-Новости.
 
 Guliver/Getty Images

По-рано в неделя стана известно, че каталунското управление не признава решенията на Мадрид за уволняване на самостоятелния водач Карлес Пучдемон и за разпускането на районния парламент откакто бе провъзгласена независимостта на Каталуния.
 

В петък Народното събрание на Каталуния разгласи самостоятелност, само че Сенатът на Испания утвърди предлагането на държавното управление в Мадрид да бъде задействан член 155 от конституцията , който до момента не бе прилаган. Чрез него Мадрид мощно лимитира автономията на Каталуния и отстранява от служба Карлес Пучдемон , както и цялото районно държавно управление.
 
 Guliver/Getty Images

 
Над 90% от участниците в локалния референдум гласоподаваха за самостоятелност на Каталуния , само че самите участници бяха по-малко от половината от каталунските гласоподаватели.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР