Министърът на външните работи на Чехия призова Русия да прекрати

...
Министърът на външните работи на Чехия призова Русия да прекрати
Коментари Харесай

Чехия призова Русия незабавно да прекрати войната срещу Украйна

Министърът на външните работи на Чехия прикани Русия да приключи войната си против Украйна.

В речта си пред 77-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк Ян Липавски съобщи, че " Русия би трябвало неотложно да приключи военните си дейности и да изтегли всички свои войски от цялата територия на Украйна ".

Критикувайки Русия за " цялостното занемаряване на резолюциите ", признати от Общото заседание на Организация на обединените нации, Липавски съобщи, че това е " ужасяващо ".
Той акцентира уговорката на страната си за цялостна поддръжка на суверенитета, единството и независимостта на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници. " Никога няма да признаем противозаконното анексиране на Крим. Осъждаме по най-категоричен метод идните подправени референдуми в елементи от територията на Украйна ", съобщи министърът.

В сряда съветският президент Владимир Путин разгласи частична готовност в Русия на 300 000 резервисти, с цел да поддържат затихващите му военни дейности в Украйна. По този метод той насочи ужасно предизвестие преди плануваните референдуми в елементи от Украйна, наказани от Запада като " фиктивни " старания за анексиране на спомагателна украинска територия.

Чешката република " уверено отхвърля опита за основаване на сфери на въздействие вместо равностойни партньорства ", съобщи Липавски и добави, че всички отчети за военното държание на Русия би трябвало да бъдат без значение разследвани, а Русия би трябвало да съблюдава отговорностите си по интернационалното филантропично право. "

" Ние сме ужасени от зверствата , осъществени от съветския завоевател ", съобщи чешкият министър, който осъди " съществуването на филтриращи лагери, ръководени от Русия, и ужасите в Мариупол, Буча, Ирпин, Изюм и доста други места в Украйна, както и апокалиптичния обстрел на гражданската инфраструктура ".

Той уточни нуждата от следствие на обстановката на място в Украйна. " Има интернационална отговорност на Русия за експанзията, само че има и самостоятелна наказателна отговорност за закононарушенията, осъществени в подобен огромен мащаб от съветските войски. Ние ще потърсим отговорност от всички военнопрестъпници ".
Липавски засегна и тематиката за оказаната от Чехия поддръжка за украинските бежанци, като посочи, че страната му е хазаин на максимален брой украински бежанци на глава от популацията.

" Предоставяме големи количества филантропична помощ . Подкрепяме напъните на украинското държавно управление за стабилизиране, възобновяване и реорганизация освен на думи, само че и с дейности ", добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР