Министърът на туризма Зарица Динкова откри първия Античен фестивал Диоклецианополис

...
Министърът на туризма Зарица Динкова откри първия Античен фестивал Диоклецианополис
Коментари Харесай

“Подигравка с християните“: Отец Владимир Дойчев скочи срещу фестивал в Хисаря

Министърът на туризма Зарица Динкова откри първия Античен фестивал " Диоклецианополис – кръстопът на времето " в Хисаря. Фестивалът се организира на 5, 6 и 7 април и е отдаден на 1730 години от основаването на античния град Диоклецианополис и 60 години от оповестяването на актуалния град Хисаря. В трите фестивални дни, посредством реконструкции на исторически събития, въздействащи спектакли и демонстрации бе пресъздадено античното минало на града.
Прочетете още
В районни медии се показва, че много хора от цялата страна са се стекли в курорта, за се потопят в атмосферата на античния подем на тогавашния Хисаря.

" Диоклецианополис не е единствено монумент на предишното, само че и катализатор за бъдещето – знак на безконечния кръговрат. И Днес Хисаря продължава да е град, в който времето тече по своите непредсказуеми пътища. Символ на вечността, въодушевяващ всеки, докоснал се до магическата атмосфера на минало и настояще. Всички ние сме пътешественици през времето. И като Пилигримите ще ви покажем пътеките и светите места в нашия град – от езическите светилища, през ранните християнски базилики, средновековна църква-гробница, места от героичното ни минало до модерни религиозни храмове и забавни туристически обекти ", гласи част от приветственото слово на Ива Вълчева - кмет на Хисаря.

Отец Владимир Дойчев изрази своето мнение по отношение на фестивала, проведен от Община Хисаря, Археологически музей - Хисаря и Сдружение " Mos Maiorum Ulpiae Serdicae ".

Ето какво  в обществената мрежа Фейсбук: 

" Точно страната си отдъхна малко от всеобщото настъпление на кукери и пристигна Великият пост. Той наподобява ще бие всички върхове по съблазни. А е едвам към момента в средата си. Първо София беше осеяна с изображения на сатаната. После видяхме по какъв начин би изглеждал носещият леген на главата си “Дон Кихот ” като духовник. След това св. Николай Велимирович беше наименуван “фашизоиден богослов ”. И разбрахме, че християните се разделят на умни либерали и тъпи провинциални неофити. Сега пък това - двудневен фестивал в чест на Диоклециан в Хисаря. С възстановки. Само вижте какви неща съдържа тази бутафория: Ауспиция - обред, посредством който античните римляни гадаели за благосклонността на боговете; Лустрацио - жертвоприношение за основаването на град Диоклецианополис; молитва за здравето на императора; клетва за честност към Диоклециан и така нататък "

Той отбелязва, че римският император Диоклециан, чието цялостно име е Гай Аврелий Валерий Диоклециан, е най-големият гонител на християните за всички времена.

" Вие сещате ли се кой е този Диоклециан? Името му е синоним на ненавист към християните! По негово време са се леели безусловно реки от християнска кръв. (Впрочем, на въпросното събитие е имало и бутафорни процеси против християни.) В какъв смисъл му поставят в Хисаря клетва за честност? Някой ще каже: “Ама това е наужким. Нещо като театрална възстановка. ” И кому е нужно да се вършат измислени езически ритуали и обети в навечерието на Неделя Кръстопоклонна? Освен това, в нравствен проект няма наужким! Само си представете по какъв начин наподобява факелно шествие в чест на Диоклециан, което по стратегия е минало около всички християнски храмове в града. Най-малкото, което може да се каже, е че това е насмешка с християните и тяхно оскърбление. А също и засегнатост към мъченическата кръв на светците, приели гибел от ръцете на този заплашителен тиранин.

Излишно е да запитвам има ли възмутени миряни и клирици от оня район. В София от сатаната не се възмутиха, за какво да чакаме в Хисаря някой да се разсърди поради гонителя на християните… Ден след ден този пост ни поставя една и съща диагноза - ние страдаме от хронично и фанатично безразличие, когато са похулвани Господа и светиите Му.

Някой ще каже: “Какво да създадем? ” Как какво? Хората в света какво вършат - гледат себе си и назовават това приемливост и образование. Същото можем да вършим и ние в Църквата, с цел да стане известно на всички, че във връзка с похулването на Господа и светиите Му сред вярващи и невярващи няма никаква разлика! (И без това виждам по фотосите, че и католически, и православен духовник са на първа линия измежду феновете.) А такива като мене просто нещо са се смахнали… ", добавя отец Дойчев.

В края на обявата си отец Владимир Дойчев отбелязва, че в Хисаря два от православните храмове носят имената на св. Димитър и св. Пантелеймон, убити точно по време на гоненията, проведени от Диоклециан и неговите съимператори - Максимиан и Галерий.

Снимки: Отец Владимир Дойчев - персонален списък & Община Хисаря
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР