Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието и

...
Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието и
Коментари Харесай

Близо 30 000 ученици отиват на безплатна почивка

Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков обясниха по какъв начин учениците и учителите ще се възползват от безплатната отмора у нас това лято. Мярката е част от новите ограничения на служебното държавно управление за поддръжка на туризма у нас.
Училищата ще имат опция да аплайват повторно за присъединяване в програмата за безвъзмездни летни пътувания, в случай че до края на юли т.г. плануваните за задачата средства от държавния бюджет не бъдат изчерпани. Това е записано в новата Национална стратегия „ Отново дружно “, която беше призната от Министерския съвет.
Министерството на образованието и науката (МОН) ще приема поръчки за присъединяване от на следващия ден, 17 юни 2021 година, до 31 юли 2021 година Ако след тази дата плануваният бюджет не е изразходван, учебните заведения могат да аплайват още веднъж до 1 септември т.г. или до привършване на финансовия предел.
Програмата "Отново дружно " ще бъде осъществена от 1 юли до 14 септември. Тя е ориентирана към туристическия бизнес и към учениците, разясни Балтова. Програмата е създадена по този начин, че в границите на 6 дни да бъдат предоставени туристически пакети на възпитаници и учители, които да включват опция за настаняване и да им бъдат предоставени благоприятни условия за посещаване на музеи и изобретателни събития.
„ Отново дружно “ е предопределена за възпитаници от I клас до XI клас през образователната 2020/2021 година, като на всеки 10 ученика има не по-малко от един компаньон – преподавател или различен педагогичен експерт от учебното заведение или от Център за специфична просветителна поддръжка.
Държавното финансиране е на стойност 15 млн. лева и ще финансира туристически пакети в размер на 500 лева на възпитаник, по този начин ще бъдат финансирани забележителна част от учениците в страната, сподели още Балтова.
Относно подбора на учениците, Денков изясни, че ще бъдат финансирани 30 000 участници. МОН ще включи примерни критерии, които педалогическите препоръки да употребяват при подбора на учениците. Те са свързани с продължителността на отдалеченото образование, здравния статус, триумфа на учениците и обществения статус.
Родителите не би трябвало да заплащат нищо, акцентира Денков.
По въпроса за заплащането на учителите, които ще съпровождат децата, е било решено, че в тези къси периоди може да се употребява единствено съществуващата нормативна уредба, сподели министърът и добави, че това е разказано в текста на програмата.
Министърът означи, че съгласно предварителни изследвания сумата от 500 лв. наподобява задоволително атрактивна. Той заяви, че програмата е разграничена на два стадия - първият стадий на кандидатстване е до 31 юли, и в случай че останат свободни средства, от 1 август до 31 август ще има втори стадий на кандидатстване, при което и по-малките учебни заведения ще могат да аплайват за спомагателен брой възпитаници, като се резервира оптималната численост за всяко учебно заведение от 165 участници.
Училищата с под 150 възпитаници и преподаватели могат да заявят група от до 12 участници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР