Министърът на туризма на Република България д-р Илин Димитров и

...
Министърът на туризма на Република България д-р Илин Димитров и
Коментари Харесай

България и Израел подписаха споразумение в областта на туризма

Министърът на туризма на Република България доктор Илин Димитров и министърът на туризма на Държавата Израел Хаим Кац подписаха на публична гала Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Държавата Израел за съдействие в региона на туризма.

Споразумението планува България и Израел да предизвикват обмена на експертен опит и познания, свързани с организацията, ръководството и действието на специфични форми на туризъм, като да вземем за пример сезонен туризъм, СПА и уелнес, авантюристичен, културно-исторически, набожен туризъм. Двете страни ще задълбочават съдействието си в границите на Световната организация по туризъм (UNWTO), както и с други интернационалните организации. Съгласно документа страните предизвикват съдействието и обмена на положителни практики за привличане на вложения в туризма.

Министърът на туризма на Израел Хаим Кац е на двудневно работно посещаване в България. 

„ Моят сътрудник министър Кац избра България за своето първо посещаване зад граница от встъпването си в служба като министър, това е и първото посещаване на министър на туризма на Израел в България. Ние разчитаме това като категоричен знак за значимостта на двустранните ни връзки и желанието те да бъдат развивани, “ съобщи министър Илин Димитров. Той акцентира, че Израел е измежду топ пазарите за България.

Министър Илин Димитров заяви, че през март ще води делегация в Израел, формирана от представители на бизнеса в бранш туризъм, която ще организира двустранни работни срещи вид B2B.

Гостът акцентира, че като наследник на родители, оживели от лагерите на гибелта, е надълбоко благодарен на българския народ за всичко, което е направил, с цел да поддържа сънародниците му в най-тежката част от тяхната история и подсети, че тази година означаваме 80 година от спасяването на българските евреи. “От името на израелското държавно управление и от свое име желая да благодаря на българския народ ”, сподели министър Хаим Кац. „ В моето семейство са ме учили, че когато получаваш, би трябвало и да даваш. Ще създадем всичко допустимо, с цел да изпращаме повече туристи в България. “ Министър Хаим Кац добави, че се надява израелските туристи в България да бъдат на равнищата от предковидната 2019 година, над 200 хиляди туристи. От своя страна министър Димитров изрази вяра до 10 години тази цифра да се усили неведнъж.

Преди церемонията по подписването министрите организираха двустранна среща, на която разискаха настоящи тематики и въпроси. След подписването на документа министрите на туризма на България и Израел, дружно с членовете на делегациите, организираха диалози взаимно с представители на българския туристически бизнес. Теми на диалозите бяха продължение на положителното съдействие в туризма сред двете страни и съответни начинания за съдействие и развиване на бранша. Беше разисквана опцията за задълбочаване на сполучливите практики в балнео и СПА туризма и развиване на здравен туризъм, по сходство на съдействието с немските здравни каси. Значителна част от диалозите бе отделена за опциите за по-добра транспортна съгласуваност, както и за възстановяване успеваемостта на рекламата и опциите за вложения в туризма. България е измежду желаните дестинации за туризъм в Израел, увери министър Кац.

В средата на февруари месец Министерството на туризма и български туристически компании ще вземат участие на интернационалното ревю IMTM в Тел Авив.

Израелските жители главно реализират пътешестване до България за отмора и отдих. Ежегодно най-вече техни пътувания се записват през месеците юли и август, следвани от месеците юни и септември. Все по-голям е ползата към зимните дестинации в България. През миналата година у нас са пристигнали близо 200 хиляди израелски туристи, което е растеж от към 300% по отношение на 2021 година Най-популярните български дестинации са София – с 37 хиляди израелски туристи, Несебър и Варна с по над 26 хиляди, Банско – 16 хиляди, Самоков – 4400, Пловдив – 3700.

Във вторник министър Кац ще посети Банско, с цел да се запознае персонално с отличните условия за отмора и зимна почивка в българския ски курорт.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР