Министърът на туризма Марияна Николова посети скалния Аладжа манастир край

...
Министърът на туризма Марияна Николова посети скалния Аладжа манастир край
Коментари Харесай

Аладжа манастир приютявал божествена светлина СНИМКИ

Министърът на туризма Марияна Николова посети скалния Аладжа манастир край Варна. Тя бе съпроводена от регионалния шеф на Варна Стоян Пасев.

Аладжа манастир е най-известният феодален скален манастир по Българското Черноморие, населяван от монаси-отшелници през XII-XIV век. Съществува мнение, че манастирът е част от просторен скален паметен комплекс на територията на Североизточна България, обвързван с необятно публикуваното през XIII-XIV век обучение за "Божествената Таворска светлина " - исихазма.

Помещенията на манастира са издълбани на две равнища във високи съвсем 40 метра варовикова канара. На първото равнище са ситуирани манастирската черква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, дребна гробищна черква, крипта и икономически пространства. Второто равнище съставлява естествена скална ниша, в източния завършек на която е построен манастирския параклис. В параклиса е съхранена част от истинската стенописа декорация, датирана към края на XIII - началото на XIV век.

Министър Николова посочи, че сходни забележителности би трябвало да притеглят от ден на ден гости от всички краища на България, както и чужденци пристигнали на отмора и почивка в района.

Вицепремиерът остави и обръщение в манастира, като прикани всеки екскурзиант да влезе в тази обител и да се потопи в българската просвета и история.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР