Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова представи официално

...
Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова представи официално
Коментари Харесай

Министърът на труда и социалната политика представи екипа си

Министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова показа публично пред публицисти екипа си. На днешната конференция тя съобщи и целите на отрасловото министерство.

Заместници на министър Шалапатова са Мая Василева, Гинка Машова, Десислава Стоянова и Николай Найденов.

Шалапатова сподели, че разчита на заместник-министрите за реализиране на дейна работа за реализирането на задачите на обществената политика. Тя напомни, че още при встъпването в служба е дала поръчка, че ще разчита на професионалните качества и опита на хората в министерството.

Министър Шалапатова прикани жителите да бъдат дейни и да подават сигнали при положение, че някоя конструкция на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) не ги е подкрепила. Целта е експертите да бъдат покрай хората, акцентира тя.

Реформа в грижата за деца

Министър Шалапатова даде поръчка за промяна в грижата за деца, която ще включва извеждането им от профилираните институции и настаняването им в по-добра среда. По думите й подобен вид профилирани домове има във Варна, Кърджали, Плевен и Стара Загора. До края на тази година затварянето им няма да може да се случи. Предстои правене на проект, който да очертае най-хубавата форма за грижа, уточни министърът. 

Близо 200 деца живеят към момента в профилирани институции, разяснява Шалапатова и акцентира, че това са деца с нужда от сложна грижа. Министърът посочи още, че се развиват обществените услуги, като от 2010 година до момента техният брой е повишен от 241 на 661 обществени услуги. Ще има и картографиране, с цел да се дефинира във всяка община от какъв вид услуги има потребност. По думите на Шалапатова 753 млн. лева ще бъдат ориентирани към развиването на здравно-социални услуги за резидентна грижа, а задачата е повече помощ за хората с увреждания.

Стимулиране на неработещите жители

В МТСП ще бъдат развити и политики за стимулиране на неактивните на пазара на труда жители, като ще бъде подложен фокус върху младите. Предвижда се 200 000 безработни и незаети лица да преминат през цифрово образование. Според Шалапатова е неприемливо 15 % от младежите да не работят или да са без подготовка.

Проверка е установила пропуски в работата на Агенцията по заетостта, което е довело до промяната на шефа и назначение на краткотрайно изпълняващ длъжността. Това решение не е израз на политически пристрастия, а е предизвикано за общи старания да реализираме бистрота в работата на организацията, разяснява министърът.

В момента се проучват данните и от инспекцията в Агенцията за обществено подкрепяне.

Анализ на пенсионната система

Предстои разбор на пенсионната система, разгласи още Шалапатова. Тя обаче направи ангажимента, че е нереалистично да се чака подобен разбор единствено от специалистите на МТСП, а той би трябвало да се направи и със обществените сътрудници, жителите и другите наранени страни.

В идващите две седмици ни предстоят срещи със обществените сътрудници, добави заместник-министър Десислава Стоянова. Очаква се МТСП да прегледа и положителните практики в страните членки на Европейския съюз, като от екипа на Шалапатова показаха, че застаряването на популацията не е единствено проблем на България.

Минималната работна заплата

От МТСП разяснява, че има стихотворец ангажимент за транспониране на директивата за съответните минимални работни заплати (МРЗ). Това е невероятно като задача без работата в тясно съдействие със обществените сътрудници, разяснява Шалапатова. Това партньорство е равно и за определянето размера на минималната работна заплата, сподели тя. 

В отговор на въпрос министър Шалапатова удостовери, че са водени диалози с министъра на опазването на здравето Христо Хинко за категоризирането на труд на хората в Спешна помощ. Тя сподели, че на първо място желае да благодари на медиците там. Категоризирането на труда е нормативно регламентиран развой и каквато и смяна да има, би трябвало да се мине през законодателни промени. Работна група с специалисти от двете министерства ще разиска въпроса и ще предложи съответните промени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР