Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и финансовият

...
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и финансовият
Коментари Харесай

Кои сектори ще получат подкрепа по схемата 60/40?

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева и финансовият министър Владислав Горанов показаха в детайли приетото днес Постановление за погашение на обезщетения на работодатели по схемата 60/40 за опазване на работните места.

Размерът на компенсацията е 60 на 100 от осигурителния приход за месец януари 2020 година за всяко лице, за което е прибавен режима за прекратяване на работа или е открито ненапълно работно време. Във втория случай компенсацията се изплаща съразмерно на неотработеното време, само че за не повече от четири часа.

Работодателите ще могат да получат средствата при изискване, че запазят работните места на служащите и чиновниците за интервал не по-малък от интервала, за който получават обезщетения. През този интервал те ще би трябвало да заплатят цялостния размер на трудовото заплащане на лицата за съответния месец и дължимите осигурителни вноски. Работодателите, кандидатстващи за приемане на обезщетения, не би трябвало да са оповестени в неплатежоспособност или да са в произвеждане по неплатежоспособност или разпродажба. Друго изискване е компаниите да нямат отговорности за налози и наложителни осигурителни вноски и да не редуцират личен състав през интервала на приемане на обезщетенията.

Заявленията за погашение на средствата ще се подават в дирекция " Бюро по труда " по месторабота. Към тях ще се ползват документи, нужни за установяване на размера на обезщетенията. Комисия, избрана със заповед на шефа на дирекция " Бюро по труда ", ще преглежда показаните документи и в период до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят дава отговор на критериите за приемане на обезщетенията. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния застрахователен институт, който ще изплаща средствата. Финансовите средства за погашение на обезщетенията ще бъдат обезпечени от фонд " Безработица " на Държавното публично обезпечаване.

Секторите, които ще получат поддръжка по схемата 60/40 са:  търговия на дребно, без търговия с коли и мотоциклети; сухопътен транспорт; пътнически и въздушен транспорт; хотелиерство; дейност на заведения за хранене и заведения за бързо обслужване; дейност на питейни заведения; прожектиране на филми; туристическа, агентска и операторска дейност; организиране на конгреси и търговски изложения; предучилищно обучение - частен бранш - детските градини; артистична и креативна дейност; други действия в региона на културата; спрортни и други действия, свързани с забавление и отдих; поддържане на положително физическо положение. 

След диалози с работодатели в Банско, в тази рубрика са включени и други стопански действия, съответно за работодатели, които са прекратили активност на територията на обитаеми места, в които са въведени противоепидемични ограничения, в сходство със закона. Тези работодатели могат да аплайват още на следващия ден за обезщетения. Процедурата е оптимално бърза, тя ще бъде електронна през Бюрата по труда. Ще има и обществен указател на фирмите, които са получили средства, като този обществен указател ще бъде на страницата на Национален осигурителен институт.

" Опростената процедура на кандидатстване не значи, че няма да има засилен надзор, в противен случай - планували сме контролът да е оптимално ефикасен и да се реализира от ГИТ и Национална агенция за приходите. В момента няма да се изискват доста финансови документи, с цел да се реагира бързо и гъвкаво поради рецесията, само че инспекции по истинността на подадената документи ще бъдат осъществявани през цялата година. Ако има хора, които си разрешат да злоупотребят с тази мярка в този миг, ще бъдат глобени и ще би трябвало да възстановят средствата. Държавата ще финансира 60% от осигурителния приход на служащия. Ако даден шеф не изплати 40%, той ще би трябвало да върне и 60-те %, платени с държавни средства. Осигуровките се заплащат и от работодателя, и от служащия ", съобщи Сачева.

Във втората част на Постановлението са включени всички останали стопански браншове, които следва да заявяват спад от 20% в приходите от продажби - референтен месец е март 2020 г, по отношение на месец март 2019 година За основаните компании след март 2019 има обособен ред.

Служителите, за които може да се кандидатства, би трябвало да имат подписано трудово правно отношение до датата на оповестяване на изключително състояние. Всички ощетени компании, в които работят общо 29 000 служащи още на следващия ден електронно могат да подават своите документи през уеб страницата на Агенцията по заетостта.

Секторите, които останаха изключени от Постановлението са:  селско стопанство, горско и рибно стопанство, тъй като по този бранш ще има обособен ред и там има държавна помощ; финансови и застрахователни дейности; сектор на държавното управление; сектор хуманно опазване на здравето и обществена работа, тъй като Министерство на здравеопазването планува обособена стратегия за тях; сектор обучение, с изключение за частните детски градини; дейностите на семейства като работодатели. 

Правителството още веднъж ще се събере на изключително съвещание през днешния ден в 18:30 часа, с цел да оформи внсянето на актуализация на бюджета в границите на 1 милиарда лв., с което да се подсигурява заплащането на мярката към компаниите.

Общо безработните у нас към 27 март са 213 700, а тези, които са се записали от началото на рецесията са 9909. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР