Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и арменския

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и арменския
Коментари Харесай

Договориха наемането на арменски работници в България за срок от 1 година

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков и арменския му сътрудник Артем Асатрян подписаха Спогодба за контролиране на трудовата миграция сред България и Армения.

Документът беше подписан през днешния ден в Ереван в границите на визитата на президента Румен Радев в арменската столица.

Спогодбата ще се ползва за жители на България и Армения с трудов контракт и позволение за престояване на територията на другата страна след договаряне и на процедурите по нейното използване. Целта на документа е да даде спомагателна опция за обезпечаване на фрагменти за браншове от стопанската система на България, в които има дефицит на работна мощ, пише economy.bg.

Със спогодбата се регламентира наемането на арменски служащи в България за период от 1 година с опция за следващо удължение за общо до 3 години. Урежда се и обменът на сезонни служащи сред двете страни за интервал до 9 месеца годишно. Влизането, пребиваването и заетостта на българи в Армения и на арменци в България ще се регламентират по законодателството на приемащата страна. Наетите служащи могат да бъдат придружавани от членове на техните фамилии.

Набирането на евентуални служащи за налични оферти за работа съгласно професионалната им подготовка ще се прави от способените институции на изпращащата страна.

Министерствата на труда и обществената политика на България и Армения ще обменят информация за предложенията за работа, получени на територията на съответната страна. Компетентните институции ще си сътрудничат при подбора на евентуалните служащи и при подписването на трудовите контракти от определените претенденти. Те ще бъдат осведомени на родния си език за изискванията на труд, престояване, жилищно настаняване и завръщане.

Предложенията за работа ще съдържат информация за икономическия бранш и географския район, в които ще се реализира активността, броя на служащите, които ще бъдат наети, търсената подготовка и други Документът планува заявките за издаване на визи в границите на тази Спогодба да се обработват с преимущество от способената консулска работа на приемащата страна.

Наетите по документа служащи ще имат същите трудови права и отговорности и отбрана на работното място, които са в действие за локалните служащи. Тяхното заплащане и изискванията на труд ще се дефинират самостоятелно в подписаните трудови контракти. Те ще са съобразени с изискванията на настоящите групови трудови контракти, а при положение, че няма такива – с използваното законодателство на приемащата страна за същата специалност и подготовка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР