Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на

...
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на
Коментари Харесай

Първата вертолетна площадка за спешна помощ у нас вече е факт

Министърът на превоза Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на първата вертолетна площадка за незабавна здравна помощ в границите на единната система за незабавна здравна помощ по въздух (HEMS). Тя се намира на територията на УМБАЛ " Света Анна " (Окръжна болница) в софийския квартал " Младост ".

До края на годината, планува проектът на страната, следва да на територията на страната да работят 3 денонощни вертолета - този в София, един на летището в Долна Митрополия до Плевен и в Сливен, като общо се планува закупуването на 8 машини.

И досега е имало случаи, в които медиците от " Света Анна " са приемали хеликоптери със незабавни пациенти, потърпевши при ПТП или в планината, уточни шефът на лечебното заведение доктор Славчо Близнаков .
 Тестваха първата площадка за медицински хеликоптери у нас Обновена
Тестваха първата площадка за медицински хеликоптери у нас

Вертолет на Военновъздушни сили кацна сполучливо пред многопрофилната болница в Панагюрище

" Но едно е да си изолиран, друго е да си част от националната система за незабавна помощ. Това е голям прогрес ", акцентира той.

от Италия, е планувано да дойде у нас на 31 януари, като ще бъде пилотиран от италиански екипаж от компанията производител, само че и с присъединяване на български водач, уточни министърът на превоза Георги Гвоздейков.

Следва да се вземат поради и атмосферните условия във въпросния ден, добави той, само че въпреки всичко значително закъснение, в случай че изобщо има такова, не следва да се чака.
 Гвоздейков: Системата за незабавна помощ по въздуха ще проработи напълно скоро
Гвоздейков: Системата за незабавна помощ по въздуха ще проработи напълно скоро

Първият медицински хеликоптер идва в края на януари

Очаква се вторият хеликоптер, който чака страната, да пристигна в края на юни, като той ще бъде основан в авиобазата в Долна Митрополия край Плевен. Третият пък ще бъде в Сливен и го чакаме към края на годината.

" Цялата страна ще бъде изцяло покрита в средата на 2026 година , защото последната машина по Плана за възобновяване и резистентност, би трябвало да пристигна в края на април 2026 ", отговори на въпрос на News.bg заместник-министърът на опазването на здравето Илко Гетов.

А по най-актуалния политически въпрос напоследък - идната ротация на кабинета - министър Гвоздейков съобщи, че това дали ще остане на поста си или не след месец март, не му е тематика на размисъл.
 Тагарев не се вълнува дали ще резервира поста си след ротацията
Тагарев не се вълнува дали ще резервира поста си след ротацията

Пред МО има извънредно съществени задания за дотъкмяване

" Това не е тематиката, която стои пред моя взор, всички бяхме наясно, когато трябваше да приемем да бъдем министри. Нашата работа е първо какво би трябвало да бъде свършено за обществото и изпълнено от управническата стратегия ", отговори ни той.

Гводейков добави - не желал да си дава оценки, само че регистрира, че той и екипът му правили всички допустимо, с цел да може поставените цели и задания да бъдат изпълнявани в период.

" Ако получа покана, ще си помисля дали да приема или не ", колеблив бе още Гвоздейков.

Въобще не е говорено по въпроса дали здравният министър, че няма да остане на поста, ще бъде сменен от заместника си. Това отговори на собствен ред и самият заместител - Илко Гегов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР