Министърът на снабдяването и вътрешната търговия на Египет Али Али

...
Министърът на снабдяването и вътрешната търговия на Египет Али Али
Коментари Харесай

Египет разполага със запаси от пшеница за над шест месеца


Министърът на снабдяването и вътрешната търговия на Египет Али Али Меселхи съобщи, че страната разполага със ресурси от пшеница за 6,6 месеца, заяви онлайн изданието " Иджипт индипендънт ". Той добави, че запасите от захар и соево и слънчогледово олио са задоволителни за 5,6 месеца, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Междувременно по време на съвещание на Комисията по земеделие в египетския парламент Меселхи прикани депутатите да оказват помощ на държавното управление да реформира програмата за субсидиран самун, осведоми в. " Ал Ахрам ". По думите му би трябвало да се сътвори по-ефективен механизъм, който да подсигурява, че дотациите отиват при хора, които фактически се нуждаят от тях. 

" Отдавна е време да се реформира програмата за субсидиран самун и да се рационализира потреблението на пшеница, което доближи рекордните 18 милиона тона през 2022 година ", уточни министърът. Той напомни, че Египет създава сред 9 и 10 тона от стратегическата просвета годишно, а останалото количество се внася, което натоварва държавния бюджет на фона на световната икономическа обстановка. 

Меселхи посочи, че средствата за субсидиран самун са се нараснали с 22 милиарда египетски лири след нахлуването на Русия в Украйна (1 египетска лира се равнява на 0,10 лв. - б.а.). " Ако съкратим 10 % от дотациите за самун, ще можем да спестим 1 милион тона пшеница ".

Според съществуващата сега в Египет система за субсидирани артикули към 70 милиона души получават ваучери за базови храни, измежду които самун, ориз, макаронени произведения и олио.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР