Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе среща

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе среща
Коментари Харесай

Министър Виолета Комитова обсъди подготовката на Общия устройствен план на община Бяла с протестиращи срещу застрояването на Карадере

 Министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова организира среща с протестиращи против застрояването на местността " Карадере “ в община Бяла. В нея участваха Люба Батембергска от съдружие " Спаси Карадаре ", Тома Белев – общински консултант в Столична община и представител на групата " Зелени закони “, и Павел Антонов от организацията " Локални други възможности за стабилно развиване – ЛАЗУР “ в община Бяла. От страна на Министерство на регионалното развитие на срещата участваха арх. Иван Шишков, Николай Ганев и Ангел Ангелов – съветници на районния министър, и арх. Пенчо Димитров – шеф на дирекция " Устройство на територията и административно-териториално устройство “.

Пред арх. Комитова представителите на протестиращите обявиха, че са обезпокоени от предварителния план на Общ организационен проект на община Бяла, който още веднъж планува застрояване на зелени зони, въпреки и с понижени параметри. Според тях в него има заложени пороци, произхождащи от използването на неактуални данни за статута на земите и настоящото законодателство. Те подсетиха, че със закон е неразрешено урбанизирането на частни горски територии, които са добити посредством заменки в интервала 2004-2009 година, което по думите им не е регистрирано, както и има и непълна информация за зоните с дюни, плажни линии и аграрни площи. Представителите на протестиращите настояха да не се допусне безобразно застрояване на плажната зона и да се намерения за различни форми на туризъм, които могат да носят приходи на локалното население и общината.

Министър Комитова осведоми, че все още е направен прелиминарен план на Общия организационен проект на община Бяла, който ще се подложи на оценка за влияние на околната среда, екологична оценка и оценка за въздействието, като тези процедури са дълги и с неразбираем излаз за бъдещите проекти и планове. Всички мнения, които са получени в хода на публичното разискване и предварителното координиране, са изпратени към способените органи. Министърът акцентира, че в този прелиминарен проект не може да се приказва за градежи и брой туристически кревати.

С оглед определяне на възможни пропуски и изчистване на проекта, ще се изискат спомагателни данни от другите институции, увери районният министър. От Министерството на земеделието и храните и Областна дирекция " Земеделие и гори “ – Варна ще бъде изискана информация за броя на земеделските парцели, за които има направен обстоен организационен проект, само че на тях не осъществено строителство до 2017 година Ще се изиска и информация за сменените парцели горска територия, които също да се изключат от проектите за урбанизация. От Регионалната ревизия на околната среда и водите – Варна ще се изиска информация за парцелите с подробни устройствени проекти, за които има осъществен Оценка на въздействието върху околната среда, както и Оценка за съгласуемост, в които може да се осъществя инвестиция, тъй като дават отговор на законовите условия. Събраната информация ще бъде подадена към проектантския екип, който изготвя Общия организационен проект, с цел да се нанесат съответните промени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР