Министърът на правосъдието Цецка Цачева определи доклада на Европейската комисия

...
Министърът на правосъдието Цецка Цачева определи доклада на Европейската комисия
Коментари Харесай

Цецка Цачева за евродоклада: Най-позитивният досега

Министърът на правораздаването Цецка Цачева дефинира отчета на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България и Румъния по механизма за съдействие и инспекция като позитивен и мотивиращ.

"Това е най-позитивният отчет, който сме имали по Механизма за съдействие и оценка, сподели пред публицисти министърът на правораздаването Цецка Цачева след съвещанието на кабинета.

"Ясно се декларира, че работата би трябвало да продължи, което може единствено да ни стимулира и да ни накара с по-бързи темпове да стигнем до дефинитивно осъществяване на 17-те рекомендации. Правителството напълно поддържа изразената вероятност за прекосяване към водоравен механизъм за господство на закона, общ за Европейски Съюз. Онова, което за първи път се реализира, е, че липсват нови рекомендации в сегашния годишен отчет ", съобщи Цачева.

Тя се спря в детайли на постигнатото, разказано в Доклада по Механизма за съдействие и инспекция (МСП) по раздели.

В отчета е маркирана смяната в Конституцията по отношение на разделянето на Висш съдебен съвет на две и последвалите промени в Закона за правосъдната власт. Отчита се положително редът на избиране на членове на Висш съдебен съвет от двете квоти.

Специално е обърнато внимание на избора на нов ръководител на Върховен административен съд. Отбелязано е, че изборът е в осъществяване на новите правила, както и връщането на избора от президента и препотвърждаването му от новия Висш съдебен съвет.

Оценява се осъщественият разбор на работата на Прокуратурата. Ще има разбор на наказателното правораздаване, разбор на Инспектората на Висш съдебен съвет и на административното правораздаване.

Относно продължение на промяната в правосъдната власт позитивна е оценката за направените шест месечни и годишни отчети за напредъка в региона на обновената тактика. Те са обществени и е регистриран позитив във връзка с публичността.

Цачева съобщи, че в частта за битка с корупция се дава позитивна оценка на направения антикорупционен закон. Изразява се очакване по най-бързия метод да проработи.

По линия на проведената престъпност е регистрирана понижението на опасността от проведена престъпност у нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР