Министърът на правосъдието има правомощията да сезира ВСС, ако смята,

...
Министърът на правосъдието има правомощията да сезира ВСС, ако смята,
Коментари Харесай

Правосъдният министър има възможност да внесе искане за образуване на досъдебно производство срещу главния прокурор

Министърът на правораздаването има пълномощията да сезира Висш съдебен съвет, в случай че счита, че има съображение за формиране на дисциплинарно произвеждане против основния прокурор. Оттам нататък обаче нещата се вземат решение от членовете на Висш съдебен съвет.

Така служебният правосъден министър Янаки Стоилов разяснява желанието на вътрешния министър Бойко Рашков да внесе сигнал против Иван Гешев във Висш съдебен съвет.

„ Министърът на правораздаването е един от дребното хора, които могат да слагат подобен въпрос пред Висш съдебен съвет “, посочи Стоилов.



Той съобщи, че нито едно лице, което заема държавна служба, не е упражнявало напън върху него да предприеме дейности по сезирането на Висш съдебен съвет.

" Ако има сигнал, ще го прегледам и ще преценява последващите дейности. Противоречия има и от страна на Министерство на вътрешните работи, и от прокуратурата ", разяснява Янаки Стоилов.

По думите му тези междуинституционални несъгласия не би трябвало да се отразят върху тяхното взаимоотношение, защото имат общи функционалности в противодействието на престъпността и корупцията и особено против организирането на групи за покупка на гласове.

" Надявам се, че упоритостите на всички структури ще се изразят в това коя от институциите ще даде по-голям принос за секване на тази порочна процедура, която към този момент е сносно усъвършенствана ", сподели служебният правосъден министър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР