Министърът на правосъдието Атанас Славов включи темите за натиск върху

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов включи темите за натиск върху
Коментари Харесай

ВСС разглежда спирането на избора на главен прокурор, натиска над магистрати и Осемте джуджета

Министърът на правораздаването Атанас Славов включи тематиките за напън върху членове на Висшия правосъден съвет, " Осемте джуджета " и прекъсването на процедурата за избор на нов основен прокурор в дневния за идващото съвещание на Висш съдебен съвет

Заседанието ще се организира на 6 юли 2023 година, оповестиха от правосъдното министерство.

От институцията оповестиха и точната дефиниция на включените от Славов точки в дневния ред:
Обсъждане на данни по отношение на опит за напън и въздействие върху членове на Висшия правосъден съвет, инициирали предлагането за предварително освобождение на Иван Гешев от длъжността " основен прокурор ". Обсъждане на присъединяване на магистрати в тази ситуация " Осемте джуджета ", показан от " Антикорупционния фонд ", и резултата му върху публичното доверие в правосъдната власт. Предложение за прекъсване на процедурата за избор на основен прокурор на Република България на съображение член 54 Административнопроцесуален кодекс по отношение на Определение от 27.06.2023 година по конституционно дело № 10/2023 година на Конституционен съд, с което е позволено за разглеждане всъщност на настояването за определяне на противоконституционност на член 213, алинея 4- 6, член 247б, алинея 2, член 250, алинея 1, т. 2, член 411а - член 411и от Наказателно-процесуалния кодекс, член 30, алинея 5, т. 21 и 22 и алинея 7, член 33, алинея 3, член 112, алинея 6, член 147, алинея 7, член 173, алинея 11 и 12, член 173а, член 230, алинея 1, изр. трето и член 230а от Закон за съдебната власт, § 31, алинея 2 и § 41 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (обн., Дъждовни води, бр.48 от 02.06.2023 година, в действие от 06.06.2023 г.). "
Във връзка с идните разисквания правосъдният министър желае за първите две точки да бъдат изискани информации за формирани инспекции и досъдебни производства от прокуратурата и Инспектората към Висшия правосъден съвет. По проблема " Осемте джуджета " той желае още да бъде изслушан Андрей Янкулов - юридически консултант в " Антикорупционния фонд ".

Днес Славов също по този начин е оспорил пред Върховния административен съд (ВАС) избирането на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите на основен прокурор на 16 юни т.г.

Той акцентира, че решението, взето от Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет часове след оповестяването на президентския декрет за освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор е незначително и незаконосъобразно.

Като аргумент за нищожността на решението Атанас Славов акцентира, че то е отвън компетентността на Прокурорската гилдия, защото изборът следва да се направи от Пленума на Висшия правосъден съвет. Той изяснява, че всеки акт, публикуван при липса на подготвеност, е незабележим. Славов привежда правни причини, в това число от решение на Конституционния съд (КС), че ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС) и основният прокурор имат необикновен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на Висш съдебен съвет. Той добавя, че по тази причина изборът на краткотрайно изпълняващи функционалностите на тези длъжности не може да се организира по разпоредбите за останалите административни ръководители, както е решила Прокурорската гилдия.

Правосъдният министър поддържа тезата, че решението за избора на Сарафов е незаконосъобразно, защото то е признато, по думите му, при основни нарушавания на административно-производствените правила, в несъгласие с материално-правните разпоредби и в противоречие с задачата на закона. Той показва още, че не са спазени разпоредбите за привикване на съвещание, не е имало обществено обявяване и разискване на претенденти, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на определения за и.ф. основен прокурор.

Славов упорства Върховен административен съд да разгласи избора за незабележим или да го анулира, като върне проблема за решение от Пленума на Висш съдебен съвет.

Той обосновава интереса си да апелира решението на Прокурорската гилдия по този начин: " Министърът на правораздаването има особена роля на връзка сред изпълнителната и правосъдната власт, в това си качество ръководи пленума на Висш съдебен съвет и може да прави оферти за основен прокурор. Затова атакуваният избор на прокурорската гилдия директно визира правата и законните му ползи. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР