Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори днес пред Върховния административен

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори днес пред Върховния административен
Коментари Харесай

Министър Славов оспори пред съда избора на Сарафов за временен главен прокурор

Министърът на правораздаването Атанас Славов оспори през днешния ден пред Върховния административен съд (ВАС), извършен от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) на 16 юни, оповестиха от министерството.

 Иван Бакалов: Сарафов е злепоставен, а позицията на основния прокурор е значима Иван Бакалов: Сарафов е злепоставен, а позицията на основния прокурор е значима

Изборът стана часове след оповестяването на президентския декрет за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор. Решението на прокурорската гилдия от 16 юни е незначително, различно - незаконосъобразно, счита министър Славов.

Темата за това дали прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) е способният орган, който да се произнесе по назначението, или то е трябвало да бъде разисквано от пленума. Миналата седмица адвокати и конституционалисти също показаха обществено мнение, че

По отношение на нищожността на решението той акцентира, че то е отвън компетентността на прокурорската гилдия, защото

" Всеки акт, публикуван при липса на подготвеност е незабележим ", припомня министърът. Той привежда ред правни причини, в това число от решение на Конституционния съд, че ръководителите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и основният прокурор имат необикновен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на Висш съдебен съвет.

Според него, по тази причина и изборът на краткотрайно изпълняващи функционалностите на тези длъжности не може да се организира по разпоредбите за останалите административни ръководители, както е решила прокурорската гилдия.

 Цитат на деня: Инсталирането на Сарафов беше връх на тъпотията Цитат на деня: Инсталирането на Сарафов беше връх на тъпотията

Алтернативно министър Славов твърди, че решението за избора на Борислав Сарафов е незаконосъобразно, защото е признато при основни нарушавания на административнопроизводствените правила, в несъгласие с материалноправните разпореждания и в противоречие с задачата на закона. Освен това, не са спазени разпоредбите за привикване на съвещание, не е имало обществено обявяване и разискване на претенденти, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Министърът упорства Върховен административен съд да разгласи избора за незабележим или да го анулира, като върне проблема за решение от Пленума на Висш съдебен съвет.

Славов обосновава интереса си да апелира решението на Прокурорската гилдия с претекста, че министърът на правораздаването има особена роля на връзка сред изпълнителната и правосъдната власт, в това си качество ръководи пленума на Висш съдебен съвет и може да прави оферти за основен прокурор. Затова атакуваният избор на прокурорската гилдия директно визира правата и законните му ползи, акцентира в настояването Славов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР