Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че следващата седмица ще

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че следващата седмица ще
Коментари Харесай

Атанас Славов: Следващата седмица ще обжалвам във ВАС избора на Сарафов за главен прокурор

Министърът на правораздаването Атанас Славов разгласи, че идната седмица ще апелира във Върховния административен съд (ВАС) решението на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за избора на Борислав Сарафов като изпълняващ функционалностите на основен прокурор.

Днес пленумът на Висш съдебен съвет гласоподава да не взема отношение кой е способният орган за избор на и.ф. основен прокурор - пленумът или колегията.

“Чуха се мнения, че пленумът е способният орган и други, че колегията е способният орган. Тъй като разногласието остава провесен, той би трябвало да бъде позволен по един влиятелен метод, а това може да направи единствено Върховен административен съд. Затова идната седмица ще сезирам Върховния административен съд с искане за изговаряне по взетото решение, като министерството ще твърди, че то е незаконосъобразно ", съобщи министърът.

Атанас Славов разгласи, че неналичието на разискване на нравствените и професионални качества на Сарафов при избора му също ще бъде част от аргументацията.

“Това има директна връзка със законосъобразността на процедурата. Защото законът изисква с изключение на въпроса за стаж и подготвеност, да бъдат разисквани и високите нравствените и професионални качества на претендента. Това също ще е част от причините ", разяснява той.

Министърът на правораздаването разяснява и решението на пленума на Висш съдебен съвет да разгласи процедура за избор на нов основен прокурор.

“Аз приканих към институционална въздържаност, дори го нарекох професионален аскетизъм. В интервал на доста ниско доверие към органа, оттатък своя мандат, при идни конституционни промени във функционалностите и ролята на основния прокурор, не мисля, че на този стадий е обосновано да се открива процедура ", сподели той.

През целия месец юли ще могат да се вършат номинации за претенденти за основен прокурор. Изборът се чака да се състои в края на октомври.

“Бих номинирал претендент за основен прокурор единствено след промени в Конституцията и в случай че Конституцията категорично ме овласти с тази подготвеност ", разяснява още той след съвещанието на Висш съдебен съвет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР