Министърът на отбраната увери, че не би могло да има

...
Министърът на отбраната увери, че не би могло да има
Коментари Харесай

Заков: Няма как да има химическо оръжие във военните ни бази

Министърът на защитата увери, че не би могло да има биологични лаборатории и химическо оръжие във военните бази в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос. Любомир Заков отговори на въпрос на Ангел Георгиев по време на парламентарния надзор.

" Когато прочетох въпроса, бях надълбоко изумен. Не единствено като министър на защитата, само че и като посланик с 20 години опит в региона на интернационалната сигурност . България е подписала и утвърдила влязлата в действие 1975 година Конвенция за възбрана на създаване, производството и съхранението на биологическо, токсично оръжие и неговото заличаване. Конвенцията позволява само използването на бактериологични, биологични сътрудници и отрови за мирни цели, в това число за изработването на ваксини. Ежегодно Р България посредством Министерство на външните работи изготвя отчет по използване на тази спогодба, а обектите подлежат на ревизия от интернационалните екипи ", сподели Заков.

По думите му България е подписала и влязлата в действие през 1997 година Конвенция възбрана на създаването, производството, струпване и използването на химическо оръжие и неговото заличаване, а през 2000 година Народно събрание приема Закон за възбрана на химическото оръжие.

Министърът съобщи, че годишно се изпраща отчет и по тази спогодба.

" Съхраняваните в тези структури химически субстанции се употребяват за образование и подготовка на химически подразделения и за осъществяване на инспекция на редовността на механически средства за ядрено-химическа и биологическа отбрана. Това са субстанции позволени по конвенцията и под прецизен надзор ", сподели още министър Заков.

Той обърна внимание, че от влизането в действие на Конвенцията през 1997 година има три известни случая на приложимост на химическо оръжие в нарушаване на конвенцията. " Тези нарушавания са от режимите на Саддам Хюсеин, Башар Асад и Владимир Путин. Последният на територията на Европа. В допълнение през подписаното на 28 април 2006 година сред България и Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата - страните се съгласяват да ползват това съглашение по метод, съчетаем с опазването на околната среда, публичното здраве и сигурност ", съобщи още министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР