Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята, че армията трябва

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята, че армията трябва
Коментари Харесай

Каракачанов иска армията да участва в охраната на обществения ред

Министърът на защитата Красимир Каракачанов стартира концепцията, че армията би трябвало да се включи в опазването на публичния ред взаимно с Министерство на вътрешните работи.

Пред Българска национална телевизия той разяснява присъединяване на спецсили от армията в залавянето на Георги Генов, обвинен за убийството на жена си. След присъединяване на близо 30 военнослужещи и високопроходима техника, военните помогнаха за залавянето на въоръжения с нож нападател. От военното министерство обясниха, че основанието за включване на армията са текстове от закона за защитата, които плануват съдействие с Министерство на вътрешните работи при антитерористични дейности.

Пред националната телевизия Каракачанов изясни, че помощта е поискана от Министерство на вътрешните работи и той е разпоредил включването на военни, тъй като е последовател на концепцията сред армията и полицията да има " тясно съдействие при решаването на сходни проблеми ".

" На всичкото от горната страна аз съм и вицепремиер, отговарящ за сигурността и министър на защитата. Както армията взе участие в отбраната на границата, и тук употребявам опцията да похваля военнослужещите от българската войска, които на границата извършват своите отговорности и не позволяват навлизането в страната на незаконни имигранти ", разяснява Каракачанов.

Той даде пример с присъединяване на военните на границата, гасенето на пожари и оказването на помощ при наводнения.

" В един подобен случай, когато един човек, който целеустремено прави сходно ликвидиране, в центъра на град Пещера, след което прави опит да се укрие - апропо, много хитро работи причинителят. Той не е инцидентен човек, той е частен охранител, в частна охранителна компания в Пазарджик, който доста добре знае къде са камерите за наблюдаване и ги заобикаля, в това число в опитите си да заблуди полицията, като остава колата си до един язовир, имитирайки, че надали не се е самоубил в язовира ", описа военният министър.

Той стимулира присъединяване на военните и с високопланинския регион, а и имало заплаха Генов да вземе заложници.

" Специалните сили са оптимално добре подготвени за дейности тъкмо в сходни региони и когато сътрудниците от полицията имат потребност от подпомагане, те се обърнаха и аз незабавно се разпоредих да се окаже това подпомагане. Мисля че е вярно, тъй като, става известно, проблеми с този човек е имало от дълго време. Не беше изключено, по този начин както ми рапортуваха, той да вземе заложници - това не е класическата форма на ревнивец, който убива жена си и протяга ръка на себе си или се предава в полицията. Напротив, той се укрива, и той се укрива хитро. Не беше изключено да се опита в избрана обстановка да вземе заложници или да извърши друго закононарушение. Така че всяко едно подпомагане - какво се очакваше да направя аз? Да кажа: не, не, ние не се бъркаме във вашите работи. Защото имаше някакви сходни мнения в интернет - то, в България апропо пишман експерти по всичко са повече от тези, които се интересуват от действителните проблеми. Но когато има проблем, той би трябвало да бъде решаван бързо. И аз благодаря на момчетата от 68 бригада " Специални сили ", които помогнаха и с информация, и със качества, и с техника, и с персонално присъединяване на сътрудниците си от полицията, за залавянето на този палач ", съобщи още министърът. 

Той изясни, че това е образец за това по какъв начин имало нужда армията да се включи в защитата на публичния ред и даде образец с атентатите в редица европейски столици.

" Аз задавам въпроса: Трябва ли да се случи нещо в България, с цел да стартираме и ние да сътворяваме това съдействие сред войска и полиция? Ето, сходни случаи са доста добър образец, доста добра опция за това, екипи от специфичните сили и от полицията да се сработват, да се опознават, а за какво не - ще го предложа на моя сътрудник министърът на вътрешните работи, да организират някои взаимни учения, мероприятия, с цел да може да се реагира, не дай си боже, в случай че се наложи. На България следва европредседателство, ограниченията по отбрана на публичния ред ще се засилят. Когато ние имаме в армията готови експерти, за какво тези хора да не бъдат потребни на обществото? ", заключи министърът
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР