Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е ангажирал инспектората на ведомството

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е ангажирал инспектората на ведомството
Коментари Харесай

Инспекторатът към Министерствто на отбраната ще проверява решенията в конкурса за нов изтребител

Министърът на защитата Красимир Каракачанов е заел инспектората на ведомството в инспекция за обстоятелствата и решенията, взети по време на съревнованието за нов български изтребител. Това разгласи самият той в студиото на „ Лице в лице”.

Становището на вътрешната инспекция на министерството се чака до четвъртък.

Преди дни стана ясно, че ГЕРБ желае парламентарна комисия да изследва събитията по състезанието.

„ Има три участника в съревнованието и от тях – „ Грипен”, италианския „ Еврофайтър” и Ф-16. Тъй като комисията на 29 март е излязла с предложение до Министерския съвет, признато от тогавашния Министерски съвет, то ние заварваме състояние, с което би трябвало да се съобразим”, изясни Каракачанов.

Парламентарната комисия ще откри по какъв начин Ф-16 е изнемощял от състезанието и какви са претекстовете. „ Това са доста пари и данъкоплатеца се интересува по какъв начин ще се похарчат”, добави той.

Вицепремиерът уточни още, че решението на служебния кабинет не предопределя избора на аероплан, а дава опция настоящето държавното управление да стартира диалози с класираните двама от трима участници. „ Това са 1,5 млрд на данъкоплатеца. Нищо не ме смущава мен, само че да не се смущава обществото. Въпреки че решението е взето от държавно управление във време без настоящ парламент”, посочи той. Има опция и в хода на диалозите параметри от офертите са се трансформират.

Като неточност той уточни, че Външното министерство е трябвало да осведоми участниците в състезанието за резултатите, само че не го е направило.

Каракачанов съобщи, че „ Грипен” е нов аероплан и са предложили преференциални условия, а и водачите избират нов аероплан.

От желаните 3,5 милиарда за рационализация на армията 2,4 млрд за гласувани за многофункционален патрулен транспортен съд и нови изтребители за авиациите. „ Смятам, че не трябва да разделяме типовете въоръжени сили. Проблемите в сухопътните сили не са по-малки от флота или въздушните. Имат въоръжение на над 30 години”, сподели той.

Според него плановете за рационализация би трябвало да се движат дружно и по тази причина се предлага на Народно събрание да се разсрочат заплащанията за по-дълъг интервал.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР