Министърът на околната среда Юлиан Попов обяви, че се обмисля

...
Министърът на околната среда Юлиан Попов обяви, че се обмисля
Коментари Харесай

Ще зарибяват софийските реки с шарани

Министърът на околната среда Юлиан Попов разгласи, че се обмисля такова разчистване на софийските реки, че даже да е допустимо тяхното зарибяане. 

Попов изясни по БТВ, че идва в тв студиото от обход на софийските реки. Те влизат в някакви правила, само че могат да бъдат още по-добре почистени и зарибени, сподели министърът. На въпрос с каква тъкмо риба ще бъдат зарибени той отговори: " Е, с такава риба, която е по-непретенциозна. Да речем шарани и сходни, някакви шаранови риби ". " Няма да зарибяваме река Перловска с балканска пастърва ", съобщи Попов.

„ В някои райони като Родопите семействата, които оставаха без ток в миналото, бяха доста, в този момент са доста малко. Промяната на електроразпределителната мрежа, ремонтите, водят до понижаване на тези случаи. Винаги, когато има огромен сняг, той не може да бъде изчистен незабавно, коментира още проблемите със оправянето със зимното злополучие при започване на предходната седмица министърът на околната среда и водите.

По негово мнение страната била добре готова, а обстановката била екстремна. " Комбинацията беше от няколко фактора – доста тежък и влажен сняг, който се изсипа доста бързо, имаше невиждан мощен вятър в ниските елементи на страната, което докара до огромни преспи. Такива рискови комбинации ще следим евентуално все по-често “, твърди Попов.

„ Подготвяме се стратегически, въпросът е дали се готвим и на практика. Във Франция, когато се строи път, се прави със сюжет за повдигане на световната температура с 4 градуса. Вдигането на световната температура с 4 градуса не значи, че ще бъде с 4 градуса по-топло, а значи, че ще има доста повече рискови феномени – доста повече горещи дни и доста по-големи наводнения “, изясни министър Попов.

Той призна, че не сме готови за тези рискови феномени.

„ Нашата инфраструктура не е съответна на българския климат подобен, какъвто е. Още по-малко е съответна на климата, какъвто чакаме да стане. Приготвяме се, имаме няколко тактики, които се осъществят – за ръководство на речните басейни, за предварителна защита от наводнения, за климатична акомодация. Това са национални тактики, които постепенно се осъществят. Тези неща се развиват, само че съгласно мен би трябвало да ги ускорим “, уточни министър Попов.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР