Министърът на околната среда и водите ще преговаря за допълнителна

...
Министърът на околната среда и водите ще преговаря за допълнителна
Коментари Харесай

Искаме допълнителна помощ от ЕК за справяне с проблема с мръсния въздух

Министърът на околната среда и водите ще договаря за спомагателна помощ от Европейската комисия (ЕК) за справяне с казуса с мръсния въздух. Борислав Сандов съобщи в ефира на Българска национална телевизия, че му следва среща с тази цел с ръководителя на дирекцията в Европейска комисия, която дава отговор за този тип ограничения. Сандов посочи, че страната ни желае да вземем за пример 600 млн. лева за подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с екологично, както и 60 млн. лева за електрически автомобили.

Той напомни, че минималната глоба, която може да бъде наложена на България от Европейска комисия за мръсния въздух е в размер на 10 млн. лева, след което ще плащаме и по 20 млн. на година , в случай че не решим казуса.

Борислав Сандов сподели още, че за идващия програмен интервал у нас през Оперативна програма " Околна среда " са заложени 800 млн. лева за ограничения в тази тенденция.

Като опция за огромните четири града, при които казусът е максимален, да се оправят с казуса, Сандов предложи въвеждането на нискоемисионни зони за коли . Това бил изпитан метод за понижаване на ФПЧ, потвърден като мярка още от 70-те години на предишния век в Лондон.

И в дребните обитаеми места има проблем с мръсния въздух, макар че малко хора се отопляват с въглища. В селата обаче просто замърсяването не се мери, изясни Сандов без да разяснява повече тематиката. Само изясни, че въпреки всичко в селата хората избират да се отопляват на дърва или на ток.
 Екоминистърът чака Европейски Съюз да ни осъди на най-малко 10 млн. лева за мръсния въздух
Екоминистърът чака Европейски Съюз да ни осъди на най-малко 10 млн. лева за мръсния въздух

Заради превишените равнища на ФПЧ в пет града

Сандов разяснява и недоволството на локалните поданици против кариерите край село Белащица, за които се твърдеше, че работят, макар, че концесията им е изтекла като период, след което Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив е направила инспекция и не е открила осъществяване на добивна активност. Министърът уточни, че съгласно него няма вид да бъде продължен концесионният контракт, само че посочи, че това е в пълномощията на Министерството на стопанската система. Установил е обаче, че компанията продължава активност на прилежащо място, където към този момент се е настанила " като в бащиния ". Ще има дейности и сигурно някакъв акт за това, увери Сандов.
 Кариерите над село Белащица били изрядни, екоинспекцията спря индустриална база
Кариерите над село Белащица били изрядни, екоинспекцията спря индустриална база

Eкипи на Регионална инспекция за опазване на околната среда направиха инспекция на място

Борислав Сандов разяснява на малко и дългогодишния проблем с построяването на Автомагистрала " Струма ", като насочи всички въпроси към предходните ръководещи. Според екоминистира точно там се е затлачил казусът с оценката и ръководещите не са се съобразили с оценките на Европейска комисия. Проектът потегля изначало и занапред следва издаване на Оценка на въздействието върху околната среда, три работни групи са образувани. Не е изключено тунелът да се окаже най-хубавият вид, в това число и за запазване на околната среда.
 Борислав Сандов се надява да му стигне един мандат за Автомагистрала „ Струма “
Борислав Сандов се надява да му стигне един мандат за Автомагистрала „ Струма “

Ако не се вземат ограничения за язовир " Огоста ", може да има съществени проблеми, сподели той
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР