Министърът на околната среда и водите Нено Димов взе отношение

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов взе отношение
Коментари Харесай

3 града в България дишат най-мръсен въздух, в София ситуацията била добра

Министърът на околната среда и водите Нено Димов взе отношение по отношение на качеството на въздуха у нас. Най-големи проблеми със запрашаването на въздуха имало във Видин Монтана и Горна Оряховица. В София, както и в други огромни градове, ситуацията се подобрявало в последните години. Това разгласи Димов при представянето на резултати от изключителни изревания на качеството на въздуха в столицата. Европейската комисия осъди България поради неспазване на нормите за непорочност на въздуха в съвсем цялата страна. Правителството се пробва да убеди Брюксел, че подхваща ограничения за справяне с казуса и на страната би трябвало да бъде даден период за осъществяване на условията, а не да ѝ се постановат ежедневни санкции за нарушаването.
Екоминистерството е замервало замърсяването на въздуха в интервала 13-20 ноември в кварталите "Студентски град ", "Бояна " и "Младост ", както и на натоварения бул. "Александър Стамболийски ". Показателите са следени от преносими станции на Изпълнителната организация по околна среда, която другояче замерва равнищата на замърсителите в столицата през цялата година, само че със стационарни станции. За времето на изключителните замервания превишение до 2 пъти на концентрацията на фини прахови частици е открито единствено от станцията в "Бояна " на 17 ноември в часовете от 17 до 23. В този квартал отоплението е главно на твърдо гориво. В двата квартала на парно - "Младост " и "Студентски град ", както и на бул. "Ал. Стамболийски ", главните замърсители били в норма. "Това демонстрира, че главният замърсител е бил битовото отопление с твърдо гориво, което удостоверява нашите наблюдения ", сподели министърът.

Димов още веднъж повтори тезата си, че данни от станциите в София демонстрират възстановяване на качеството на въздуха през 2016 година спрямо 2014 година За предходната година единствено в една непрекъсната станция имало превишение на средногодишните правила за прахуляк. "В броя на дневните превишения също се вижда доста ясно намаление на замърсяването в София ", сподели още Нено Димов. По мотив сигнали за случаи на нерегламентирано изгаряне на боклуци в някои софийски квартали, министър Димов заяви, че е разговарял със столичния кмет Йорданка Фандъкова за предприемане на строги ограничения. 
Той бе безапелационен, че нерегламентираното горене на гуми или облекла втора ръка е неприемливо. За да се предотврати замърсяването на въздуха от сходни действия, следва стягане на контрола от страна на общинските управляващи. "Ще търсим ефикасни решения, разчитаме и на интензивността на жителите ", съобщи министърът. Председателят на общинската екокомисия Лорита Радева (ГЕРБ) пък напомни, че общината ще раздаде 30 печки на пелети на фамилии от регион "Нови Искър ". Целта е да се наблюдава дали смяната на горивото за отопление води до понижаване на замърсяването на въздуха и в това време да се насърчат семействата да употребяват по-екологично гориво. Решението за даването на печките ще бъде взето на съвещанието ан общинския съвет в четвъртък.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР