Министърът на околната среда и водите Нено Димов се отказа

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов се отказа
Коментари Харесай

Екоминистърът се отказа да отписва земи от парк Витоша

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се отхвърли да отписва 10 дка от парк " Витоша ", макар че има дефинитивно решение на Върховния административен съд (ВАС).

Припомняме, че на фона на митингите в отбрана на " Пирин " и разногласията към бъдещето на ски зоната на " Витоша " от през вчерашния ден (16 януари) набира скорост още един екоскандал - в първия брой на Държавен вестник за тази година е обнародвана заповед на Димов, с която се отписват 10 дка от територията на Природен парк „ Витоша “. Става дума за два имота от 7.9 дка и 2.5 дка.

Днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разгласява известие, от което излиза наяве, че министърът отдръпва своята заповед.

От ведомството разясняват, че парцелите са били изключени от границите на естествения парк в осъществяване на две правосъдни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 година, с които беше анулиран отводът на предишен министър на околната среда и водите да изключи тези парцели от територията на парка.

Основание за отдръпването на заповедта е постъпила тъжба до Върховния административен съд от съдружие " Коалиция Природа България ". В жалбата са изложени доводи, че макар решенията на Върховния административен съд, способният орган е трябвало да извърши нарочна инспекция дали описаните парцели имат характерностите на предпазени територии. С оглед оптималната отбрана на публичния интерес и на естествен парк " Витоша ", министърът е решил да назначи повторна инспекция за изясняване на случая, изясняват от Министерство на околната среда и водите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР