Министърът на околната среда и водите Нено Димов продължавал да

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов продължавал да
Коментари Харесай

Еконачалникът Димов отново дразни природозащитниците

Министърът на околната среда и водите Нено Димов продължавал да упорства за законови промени, които обезсмислят европейската екологична мрежа в България. Това оповестяват от Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “.

Еколозите алармирата, че министерство на околната среда и водите още веднъж е поискало промени в Закона за биологичното многообразие, които заплашват Натура 2000 мрежата в България.

Природозащитниците са били осведомени за това от отговора на изпратено от тях писмо до премиера Бойко Борисов с искане за неотложно прекъсване на рискови ремонти в Закона на биологичното многообразие, препоръчани от министър Ненов Димов.

От Коалицията напомнят, че при започване на 2019 –а Мекологичното ведомство предложи ремонти в Закона, които бяха предоставени за публични консултация. Процедурата завърши с огромен брой негативни мнения на научни и университетски институции, природозащитни организации и жители. Причините за тях са, че ред оферти опонират на разнообразни български закони, както и на европейските наставления за естествените местообитания и за птиците.

От тях стана ясно, че приемането и използването на препоръчаните промени значи понижаване и обезсилване на мрежата Натура 2000, съществени усложнения за устойчивото ръководство на предпазените зони у нас и усилване на непрозрачното и властническо ръководство на естествения запас на България, поради което в последните години страната ни продължава да губи гори, реки, дюни и предпазени типове.

Въпреки негативните отзиви от законопроекта, отчасти отпадна само противоконституционното условие за национализация на научни данни, оповестяват еколозите. Екоминистерството обаче е запазило задължението лицата работещи с типове и местообитания от Натура 2000 да обезпечават обществен достъп в тримесечен период до първичните данни - резултат от работата им, само че в същото време е отказало да даде определение в закона на понятието "първични данни ", което съгласно тях е оставило опция за административен произвол върху научните служащи.

От министерството акцентират поддръжката за измененията в закона на Съвета на учените към Министерство на околната среда и водите, който има консултативни функционалности и от 26 негови членове, само че единствено трима са биолози, акцентират в писмото си природозащитниците.

Въпреки значимостта на тематиката и европейските задължения на България, министър председателят не се заел с тематиката, излиза наяве от изпратеното до „ Банкеръ “ писмо на Коалицията. Отговорът е пристигнал още веднъж от министерството на околната среда и още веднъж защитавал препоръчаните промени, без да се съобрази с мненията на научни институти и природозащитни организация, дали мнения против законопроекта. Става ясно, че следва Министерство на околната среда и водите да внесе поправките за разглеждане в Министерски съвет в същия им тип, алармилат от Коалицията.

Те казат още: „ След несполучлив опит да бъде отслабена отбраната на Национален парк „ Пирин “, с цел да стартират градежи в него, Министерство на околната среда и водите оказва напън по едно и също време против предпазената природа и против експертните организации, които работят за запазване на естествения капитал на България. Коалиция „ За да остане природа в България “ предизвестява, че това е доста рисков казус и продължава да упорства законопроектът да бъде отритнат. В случай, че той бъде утвърден в този тип от Министерски съвет, обединението ще се опълчи с всички законови средства “.

И сигнализират, че

• Целите на предпазените зони от мрежата Натура 2000 ще бъдат изменени в несъгласие на условията на европейската Директива за местообитанията. Това значи България да трансформира и да обезсилва еднолично европейските закони за природата;

• Промени в предмета и задачите на запазване в зоните могат да се вършат по еднолична преценка на министъра при липса на ясни процедури за това – по този начин Министерство на околната среда и водите безотговорно ще предопределя смисъла и бъдещето на една предпазена зона;

• Промените включват създаване на наложителни „ Териториални проекти за ръководство “, които да бъдат създадени за всички предпазени зони в обсега на една Регионална инспекция за опазване на околната среда. Това значи, че този проект ще включва елементи от зони, попадащи на територията на няколко Регионална инспекция за опазване на околната среда. Но директивата на Европейски Съюз е напълно ясна – ограниченията за запазване се ползват на равнище предпазена зони, а не за елементи от зона.

• Чрез унищожаване на отговорностите на Националния съвет по биологично многообразие (НСБР) във връзка с политиките по Натура 2000 предложенията изключват научната основа за основаване и ръководство на мрежата Натура 2000. В НСБР членуват както представители на администрацията, по този начин и на научни и университетски държавни и цивилен организации в региона на биоразнообразието, с съответни условия за научна експертиза. Той се заменя с съвещателен съвет, за който липсват условия за научна експертиза в региона на биоразнообразието. За разлика от НСБР, където са съответно показани, университетските институции, които изследват биологичното многообразие, съгласно министерството не са страна в ръководството на мрежата Натура 2000. Така те са изключени от процеса на взимане на способени решения във връзка с обектите на запазване на екологичната мрежа.

Участието на Неправителствени организации в процесите за Натура 2000 се предлага да бъде лимитирано, като се слагат диксриминативни условия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР