Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви най-големите

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви най-големите
Коментари Харесай

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви най-големите замърсители на въздуха

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разгласи най-големите замърсители на атмосферния въздух в конференция по тематиката. Най-сериозния проблем по чистотата на атмосферния въздух е нарасналите правила на фини прахови частици (ФПЧ).

Министърът добави, че има кметове и общини, които не разпознават този проблем, или не го разпознават като задоволително сериозен и не му отделят внимание. Той добави, че това е проблем и поради незадоволително финансиране и даде образец с общините, които имат най-вече компликации - Видин, Монтана Враца, където има огромна безработица и малко финансови средства. По-малките общини нямат потенциал да дефинират казуса, нито да намерят решение, или да отделят средства за решаването му, означи Димов. Според него би трябвало да се увеличи гражданската интензивност.

Сред проблемите на национално равнище е забавянето на изработването на национална стратегия за качеството на атмосферния въздух, което ще докара до закъсняване на отпущането на ресурса от 115 млн. лева, планувани в Оперативна стратегия "Околна среда ", за този бранш, разясни министърът.

Димов очерта два съществени казуса за високото равнище на фини прахови частици във въздуха - битовото отопление и превоза. За битовото отопление той сподели, че би трябвало да има ясни условия за наличието на пепел и сяра за продаваните горива, да е по-ниска влажността на дървесината, която се употребява за отопление и въглищата и брикетите да се продават пакетирани. Според министъра би трябвало да има явен режим за наказания, както и да се подтиква и поддържа подмяната на уредите за отопление.

По отношение на превоза, би трябвало да се води битка с изпускането на нездравословни излъчвания, като една от ограниченията е КАТ да може да отхвърля първа регистрация на коли с изчезнал катализатор. Друга мярка е КАТ да може да управлява по пътищата за съществуването на катализатор в колите. Трябва да се промени законодателството, тъй че пунктовете, които изкупуват боклуци, да не могат да изкупуват катализаторите.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР