Министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери склад

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери склад
Коментари Харесай

Река Огоста в опасност заради тонове стари пестициди

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ревизира склад с излезли от приложимост препарати за растителна отбрана в землището на монтанското село Бели мел.

Очаква се от там да бъдат извозени за неутрализиране към 1,8 тона остарели пестициди . Проверката е обвързвана с разпоредените от Върховна административна прокуратура инспекции за нерегламентирано предпазване на негодни за приложимост препарати за растителна отбрана.

Установено е, че положението на склада в селото е неприятно. Въпреки че е сложена предупредителна табела " Опасни токсини ", там няма защита. Складът е опустошен и е оценен като рисков, защото се намира единствено на 200 метра от левия бряг на река Огоста.
 Ревизоро чака до 2 години да изрине старите пестициди у нас
Ревизоро чака до 2 години да изрине старите пестициди у нас

През последния месец са събрани над 50 тона

До склада има три от така наречен ББ-кубове, в които се съхраняват излезли от приложимост препарати за растителна отбрана. Проверката е открила, че единият от тях е корозирал, в неприятно положение е и има следи от течове.

От френската компания, изпълняваща активността по неутрализиране на пестицидите, обясниха, че ББ-кубовете не се предлагат като способ за предпазване, защото това не се смята за дефинитивно неутрализиране и води до формиране на нови рискови боклуци. При съхранението самите ББ-кубове се замърсяват и би трябвало да се ръководят като рискови боклуци, което усилва повече от двойно разноските за неутрализиране.

От Министерство на околната среда и водите показват, че старите препарати за растителна отбрана са насъбрани преди 1990 година в тогавашните Трудово-кооперативно земеделско стопанство и Административнопроцесуален кодекс , като част от пестицидите са в течно, а други - в прахообразно положение.
 Намериха тонове рискови пестициди в Старозагорско Обновена
Намериха тонове рискови пестициди в Старозагорско

Те ще бъдат изгорени отвън страната

В интервала 2015-2019 година по план, финансиран по Българо-Швейцарската стратегия за съдействие, от страната бяха изнесени и унищожени 3847 тона негодни за приложимост пестициди и други препарати за растителна отбрана, които се съхраняват в хранилища у нас.

Припомняме, съгласно екоминистъра всички остарели и рискови пестициди в страната.

Обектите са част от почналите за запазване на препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност. Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени според от евентуалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде обезпечено безвредното предпазване на препаратите до окончателното им неутрализиране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР