Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов подписа заповед

...
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов подписа заповед
Коментари Харесай

МОСВ обяви защитена зона „Камчия“


Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов подписа заповед за оповестяването на нова предпазена зона „ Камчия “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна. Под отбрана ще са близо 129 200 декара, от които 7500 декара са морски пространства.

Зоната обгръща и опазва непрекъснато покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, тинесто-песъчливи крайбрежни площи, които не са покрити или са едвам покрити с морска вода, обширни плитки заливи, зараждащи се преносими дюни и такива по крайбрежната линия (бели дюни), неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни), облесени дюни, както и подводни морски пещери, оповестяват от екоминистерството.

Според заповедта, под отбрана в тази зона са и алувиални гори, крайречни смесени гори, панонски гори. По Закона за биологичното многообразие в заповедта са разказани и опазването на местообитанията на някои типове бозайници като европейски вълк, видра, цветен пор, лалугер, афала, муткур (морска свиня), шипоопашата, шипобедрена и елементарна блатна костенурка, както и няколко типа риби и безгръбначни и други.

 Територията на Зона „ Камчия “ е в землищата на селата Близнаци, Дъбравино, Круша, Китка, Равна гора и Садово, община Аврен, област Варна; селата Венелин, Горен чифлик и Гроздьово, гр. Долни чифлик, селата Ново Оряхово, Нова Шипка, Пчелник, Старо Оряхово и Шкорпиловци, община Долни чифлик, област Варна.

Обявяването на режимите на предпазената зона се прави за предприемане на своевременни стъпки по стартиралата наказателна процедура против България поради несъблюдение на отговорностите й по директивата за местообитанията. „ Заповедта за зона „ Камчия “ с тези спомагателни режими на отбрана е трябвало да бъде издадена до 2014 година Така, поради неизпълнението на Директивата за местообитанията и неналичието на тези решения, Европейска комисия заведе дело против България в Съда на Европейски Съюз. С тази заповед ще преодолеем още една наказателна процедура против страната ни, а точно тази за неналичието на ограничения за запазване на китоподобните в морските ни предпазени зони “, сподели министър Борислав Сандов.

В границите на предпазената зона главните забрани са за: надпревари с МПС, придвижване на мотоциклети, ATV, бъгита (в неурбанизирани територии и отвън съществуващите пътища); съзнателно разпространение на неместни видове; отводняване на крайбрежни заливаеми линии на реки и блата; увреждане и заличаване на естествената растителност в крайбрежната плажна линия и в дюни; потребление на тралове; създаване на непрекъснати структури, изкуствени подводни рифове и острови върху морските местообитания; смяна в метода на трайно прилагане, разораване, залесяване; търсене и изследване на потребни изкопаеми и приложимост на торове; потребление на води за напояване; палене на стърнища и извеждане на сечи в крайречни естествени гори и крайречни дървесни линии в 15-метровата зона към непрекъснати водни течения. Забранява се прекосяването или паркирането на транспортни средства, ремаркета, полуремаркета, кемпери и каравани, както и риболовът с хрилни мрежи, като възбраната влиза в действие от 01.03.2023 година Недопустимо е осъществяването на сеизмични изследвания без извършена оценка за степента на влияние върху зоната в рамките на предпазената зона и буфер от един километър към нея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР