Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изпрати поздравление до

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изпрати поздравление до
Коментари Харесай

Министър Вълчев поздрави участниците в международната конференция „Музеите и училищната история” в Габрово

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изпрати приветствие до участниците в интернационалната научна конференция „ Музеите и учебната история”, която се организира на 25 и 26 октомври в Националния музей на образованието в Габрово, оповестиха от музея.

„ Международното присъединяване и положителното съдействие сред институциите с отношение към проучванията, възстановките и популяризирането на учебната ни история ще даде опция да бъдат споделени положителните практики и достижения в тази област. Вярвам, че разговорът ще бъде градивен и изцяло в духа на положителните обичаи. Изразявам високата си оценка към екипа на Националния музей на образованието за предизвикателство интереса на обществото и разпалване на любовта към учебната история. Благодаря за всеотдайността и професионализма във Вашата ежедневна работа, за това, че не преставате да търсите способи и да оферирате благоприятни условия на учениците да знаят и помнят предишното си, с цел да имат бъдеще. Защото образованието през днешния ден наред със знанията, които дава, би трябвало да образува и самочувствие у младежите “, написа в обръщението си министър Вълчев.

Форумът, който беше открит през днешния ден преди обяд от шефа на НМО Мая Карагьозова, е част от самодейностите във връзка 45 години Национален музей на образованието – правоприемник и последовател на основания през 1905 година Държавен учебен музей.

Над 60 представители на академичната общественост, музейни и архивни експерти, педагози от цялата страна, представители на сродни музеи от Братислава, Белград и Киев се включиха в работата на форума.

Научни ръководители на двете тематични посоки – „ Съхраняване и показване на просветителната и учебната история “ и „ Mузейно-училищни практики и просветителни стратегии “, са проф. дин Вера Бонева и гл. ас. доктор Тодор Петев.

Официални посетители на конференцията са регионалният шеф на област Габрово Невена Петкова, началникът на Регионалното ръководство на образованието (РУО) – Габрово Георги Маринов, шефът на Националната Априловска гимназия Снежана Рачевиц.

„ Благодаря за поканата да участвам на интернационална научна конференция „ Музеите и учебната история “. Използвам момента да поздравявам един сходен конгрес в областта на музейното и учебно дело, тъй като би трябвало да се разпространяват положителните практики, само че на първо място би трябвало да се познава историята ни, с цел да може да я вплитаме в бъдещето, където са новаторските подходи. Поздравявам Ви на първо място за професионализма, за силата, за всичко, което вършиме, с цел да може към този момент 45 години Габрово да е центърът, който сплотява хората на науката, образованието и културата. Излизайки отвън рамките на България с интернационалната конференция, вие показвате едно непрестанно развиване на институцията – Национален музей на образованието – единственият профилиран музей, който пази паметта за просветното ни минало у нас. Запознавайки се с тематиките, които ще се дискутират през двата дни в секциите, ми направиха усещане акцентите, свързани със съхраняването и представянето на просветителната и учебната история от една страна, и включването на нови технологии и способи. Виждаме към този момент на процедура, че музеите сполучливо извършват ролята на помощни просветителни институции към учебните заведения и построяват интерес към изкуството, историята, науката. Считам, че в основата на възпитанието и на качественото обучение на нашите деца би трябвало да стои връзката сред учебните заведения и детските градини и родители, от една страна и културните институти от друга. Ето за какво, представлявайки институцията Областен шеф на област Габрово, считам, че наш дълг е да намираме метод да подтикваме съдействието сред културните и просветителните институции за повишение на грамотността и качеството на образованието. Днешният конгрес минава и под знака на Европейската година на културното завещание, а то е универсална полезност за нас като общество. Образованието и съхранението на културното завещание са две равностойни функционалности на музея. Да не забравяме да търсим и развиваме капацитета на музея като мечтана територия на ученика. Смятам, че това ще спомогне и за възстановяване на връзката сред учебните заведения и институциите”, сподели пред участниците Невена Петкова.

Началникът на РУО – Габрово Георги Маринов акцентира, че от тази образователна година в националните стратегии на Министерството на образованието и науката музеят и учебното заведение са в съдействие. „ Това съдействие, което реализираме на територията на Габровска област, е моделът, за който и посредством който България подаде ръка на музейното дело.”, означи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР