Министърът на образованието и науката да предлага на Министерския съвет

...
Министърът на образованието и науката да предлага на Министерския съвет
Коментари Харесай

Увеличават бройките за прием на медсестри и лекари в Медицинските университети

Министърът на образованието и науката да предлага на Министерския съвет за одобряване по-голям брой на одобряваните за образование студенти по компетентност от контролираните специалности „ Медицина “. Това планува план за Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 64 на Министерския съвет от 2016 година за изискванията и реда за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и за приемане на Списък на предпочитаните професионални посоки и на Списък на предпазените специалности, оповестен за публично разискване.

Тази опция ще може да се осъществя след координиране с министъра на опазването на здравето и в границите на получените поръчки на висшите учебни заведения за броя на одобряваните за образование студенти. По този метод ще бъдат подхванати стъпки в посока понижаване дефицита на лекари в здравните заведения в страната.

Към актуалният миг са включени изключения от строго регламентирания брой студенти за специалности от контролираните специалности „ Обществено здраве “ и „ Здравни грижи “. Професионално направление „ Здравни грижи “ е предпочитано и препоръчаното допълнение ще обхване и неговата догадка, като ще се регистрира предлагането на министъра на опазването на здравето.

В претекстовете към плана се споделя, че според плана на Национална здравна тактика 2030, България е измежду страните в Европейския съюз с минимум общопрактикуващи лекари на човек от популацията и броят им продължава да понижава, като се усилва делът на лекарите, навършили пенсионна възраст и тези, които следва да я навършат.

„ Необходимостта от добре подготвените и стимулирани общопрактикуващи лекари и лекари-специалисти от извънболничната здравна помощ се обуславя от обстоятелството, че те са главен инструмент за реализацията на политиката за опазване на здравето и превъзмогване на здравните провокациите, пред които е изправена страната. При правенето на план-приема през последните няколко години в Министерството на образованието и науката постъпват редица писма от Министерството на здравеопазването, висшите учебни заведения, представители на локалната власт и шефове на лечебни заведения с молба за увеличение на броя на отпусканите места за образование в компетентност „ Медицина “. Необходимостта, която декларират е обвързвана с районни диспропорции по повод осигуреността на популацията с лекари, в това число лекари-специалисти, които следват териториално диспропорционалното систематизиране на популацията като цяло, обусловено главно от разликите в социално-икономическите условия и качеството на живот сред обособените райони “, написа още в претекстовете.

В допълнение методът на финансиране на другите специалности основава тласъци в младите лекари да избират специалности, които са по-добре заплатени, с по-голям авторитет и с по-добра професионална реализация, в това число съществуване на опция за независима процедура след придобиването на компетентност. Съответно специалностите, които са с по-ниско възнаграждение, по-лоши условия на труд, по-нисък авторитет и така нататък са по-нежелани. По данни на Министерството на здравеопазването броят на специализантите е непълен по отношение на декларираните потребности по специалностите Спешна медицина, Вътрешни заболявания, Инфекциозни заболявания, Клинична микробиология, Пневмология и Фтизиатрия.

От МОН допълват, че регистрираният дефицит на лекари от страна на лечебните заведения в огромната си част е вследствие на нараствания брой лечебни заведения в страната през последните години от една страна и неравномерното териториално систематизиране на лекарите от друга.

Проекта на постановлението и претекстовете към него може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР