Министърът на младежта и спорта Радостин Василев участва в заседанието

...
Министърът на младежта и спорта Радостин Василев участва в заседанието
Коментари Харесай

Министър Василев: ММС работи в подкрепа на доброволчеството

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев взе участие в съвещанието на Съвета на министрите на младежта от Европейския съюз, което се организира в Люксембург. Темата на ориентационния спор беше „ Мобилност на европейските млади доброволци: създаване на връзки сред националния и транснационалния опит за поддържане на европейското поданство “.

Министър Василев съобщи, че като форма на социална ангажираност в разнообразни посоки, доброволчеството може да се употребява като мощен обществен инструмент в доста области, в това число за подсилване на солидарността сред поколенията, обществената интеграция и дейното присъединяване на младежите на интернационално, национално, районно и локално равнище.

“Войната в Украйна, която българското държавно управление недвусмислено осъжда, ни изправи пред нови провокации. Наред с отражението й върху всички други сфери, следва да се отчетат и компликациите, които срещат младежите от Украйна, напуснали страната си вследствие на военния спор. Заедно с другите действия за икономическа, обществена, здрава и психическа поддръжка, доброволческите действия и дейностите за взаимност биха могли да изиграят значима роля за консолидираното на възходящото мигрантско население, за битката със общественото изключване и укрепването на дейното гражданство”, сподели Радостин Василев.

Той добави, че през последните години в България се следи засилен интерес към доброволческите действия по стратегия „ Европейски корпус за взаимност “ и се регистрира забележителен растеж на броя на участниците по програмата.

“Законът за младежта дава определение за младежка доброволческа активност, урежда правилата за нейното реализиране и ролята на страната и локалните управляващи за поощряване на младежките доброволчески действия посредством национални и общински програми”, съобщи министърът на младежта и спорта.

Василев беше безапелационен, че ММС работи в поддръжка на доброволчеството в тясно съдействие с младежките организации и локалните управляващи посредством разнообразни механизми, в това число и финансови.

“Успоредно с напъните на равнище Европейски Съюз посредством програмата „ Европейски корпус за взаимност “ и обновената рекомендация по отношение на подвижността на младите доброволци, сътворяваме удобна доброволческа среда за поощряване на синергиите сред националните и районните действия в региона на доброволчеството”, сподели той.

Според Радостин Василев Европейската година на младежта дава още един мотив да бъде фокусирано вниманието на обществеността върху нуждата и значимостта от поддръжка на младежите в процеса на тяхното развиване като пълноценни участници в обществения и икономическия живот.

“Една от главните тематики, върху които Министерството на младежта и спорта концентрира работата си по време на Годината, е „ Младежкото доброволчество – идея за стабилно развиване тук и в този момент “. Планираме създаването и публикуването на Бяла книга за младежко доброволчество, която да разпространява доброволческата активност измежду младежите и да отдаде самопризнание на въздействието, което доброволчеството има върху други обществени политики, опазването и отбраната на човешкия живот и здраве, самостоятелните човешки права, опазването на околната среда и други”, съобщи още той при изявлението си пред Съвета на Европейски Съюз.

Министър Василев е на мнение, че осведомителните акции и начинания на европейско, национално и районно равнище ще допринесат за повишение информираността и разпространение на другите благоприятни условия, с които младежите от Европейския съюз разполагат във връзка с дейностите за взаимност и доброволчеството.

“На европейско равнище би могла да се обмисли и опцията за поощряване признаването и валидирането на неофициалното и независимо учене, както и да се продължат напъните в посока подсилване на статута на участващите в действия по подвижност доброволци, с цел да се подсигурява признание на добитите от тях компетентности”, приключи министърът на младежта и спорта.

Участниците в Съвета на Европейски Съюз утвърдиха Заключения по отношение на насърчаването на ангажираността на младежите като катализатори на смяната в полаза на опазването на околната среда. Беше призната и Препоръка на Съвета по отношение на подвижността на младите доброволци в Европейския съюз.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР