Министърът на културата организира в понеделник, 11 март 2024 г.,

...
Министърът на културата организира в понеделник, 11 март 2024 г.,
Коментари Харесай

Дни преди ротацията: Ще има ли нов директор на Национален фонд „Култура“?

„ Министърът на културата провежда в понеделник, 11 март 2024 година, провеждането на избор от Управителния съвет на нов изпълнителен шеф на Национален фонд „ Култура “. Броени дни, а може би и часове, преди промяната на държавното управление! “

Това оповестиха от администрацията на Национален фонд „ Култура “ , откъдето показват, че не е бил обявяван легален конкурс за изпълнителен шеф и няма механизъм за избор на нов без конкурс. Членовете на Управителния съвет и обществеността даже не са осведомени с уговореното авансово предложение на министъра за нов шеф .

От администрацията на Национален фонд „ Култура “ се обръщат към медиите по отношение на дейностите на министър Кръстев и намират за съответно да се споделят пред обществото следните претенции , които да обезпечат осъществяването на работните отговорности на чиновниците на Фонда:

  1. Изискване на умело мнение от Дирекция „ Модернизация на администрацията “ на Министерски съвет по отношение на използването на промените в Закона , които блокират опцията за избор на нов изпълнителен шеф от Управителния съвет, тъй като използването на промените в Закона е годно след 1 септември 2024 година и след годна процедура за конкурс. Такава няма. От 23 февруари до 1 септември 2024 година не е налице законов механизъм за избор на нов изпълнителен шеф от Управителния съвет или министъра.
  2. При избора на Управителен съвет Министерство на културата разгласява на страницата си информация за процедурата в осъществяване на политиката си за гласност и бистрота . Апелираме към гласност и бистрота още веднъж, като назначение на изпълнителен шеф става само посредством осъществяване на закономерен конкурс.

Необходимо е да се вземе под внимание, че в случай че министърът на културата въпреки всичко си разреши да смени изпълнителния шеф в този миг, стопира Планът за възобновяване и резистентност и Проект 42 , както и постоянните стратегии за 2024 и 2025 година Необходимостта от незабавни оперативни дейности при смяна на управителен орган за обезпечаване на достъп, осведоменост и адекватност в преценката ще провалят заложените периоди от Европейската комисия и ЗЗРК и ще създадат невероятно реализирането на процедурите по ПВУ и състезанията от регулярната стратегия.

Екипът на Националния фонд „ Култура “ намира за изцяло неразумно и безконтролно министърът на културата в оставка да възнамерява дейности, като промяна на изпълнителния шеф, от които ще пострада целият културен бранш.

Администрацията на Националния фонд „ Култура “ не може да си разреши да взе участие в този гибелен сюжет, който на процедура стопира осъществяването на работните отговорности на чиновниците на Фонда, и подхваща стъпки по протестни дейности, съгласно Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР