Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева представи приоритетите на

...
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева представи приоритетите на
Коментари Харесай

Министър Стойчева представи приоритетите на министерството пред РО

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева показа целите на министерството пред представители от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

„ За нас положителното взаимоотношение с бизнес организациите е основно. Надявам се тази среща да е началото на деен разговор и на регулярни срещи отсега нататък. Разчитаме доста на вашата противоположна връзка, тъй като ние би трябвало да работим дружно, тъй че страната ни да се придвижва напред ", съобщи на срещата министърът на нововъведенията и растежа.

Министър Стойчева очерта пет целта пред екипа й. Сред тях са преобразяване на България в дестинация за високотехнологични вложения и интелектуален капитал, създаване на устойчива основа за развиване на предприемаческата и стартъп екосистема, основаване на благоприятни условия за стимулиране на основни браншове с високa добавена стойност, въз основа на научноизследователска и развойна активност, софтуерен трансфер и обучение, основаване на удобна среда за резистентен стопански напредък, включваща всички заинтригувани среди по модела на така наречен „ отворена иновация ".

Министър Стойчева уточни още, че се изготвя разбор и оценка на всички принадлежности и ограничения, с които разполага министерството посредством неговите структури, с цел да се осъществят в цялостна степен политиките в посока зелен, цифров и обществено обективен преход.

„ Благодарим Ви за бързата реакция и за опцията да представим целите на Асоциацията на организациите на българските работодатели в региона на нововъведенията и растежа. Ще разчитаме извънредно доста на поддръжката на Министерството на нововъведенията и растежа за това да има повече вложения в страната ", съобщи основният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров.

Работодателите сложиха редица въпроси, чието разрешаване се е забавило поради неналичието на постоянно държавно управление. Сред дискутираните на работната среща проблеми бяха планът на новия Закон за научните проучвания и нововъведенията, който би трябвало да влезе в действие при започване на 2024 година, активността и финансирането за Националния иновационен фонд и Фонд „ Научни проучвания ". Обсъдени бяха още нуждата от нормативни промени по отношение на даването на безплатна финансова помощ от Европейските структурни и капиталови фондове, ръководството на подписаните контракти за безплатна финансова помощ по настоящи процедури, изискванията и периодите по идните процедури с европейски средства, големият интерес към процедурата за „ Технологична рационализация " по Плана за възобновяване и резистентност и други.

„ Наясно сме с тематиките и въпросите, които поставяте и ще създадем всичко, което зависи от Министерството на нововъведенията и растежа да работим за техните решения. Всяка от тематиките ще бъде адресирана. Относно процедурата за „ Технологична рационализация " Министерството е направило всички нужни стъпки, с цел да обезпечи опция оптимално огромен брой предприятия да се възползват от ресурса ", съобщи министър Стойчева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР