Министърът на икономиката и индустрията Стоянов трябва да бъде спрян.

...
Министърът на икономиката и индустрията Стоянов трябва да бъде спрян.
Коментари Харесай

Нинова: Сигнализираме прокуратурата за действията на министъра на икономиката за язовир Огоста

" Министърът на стопанската система и промишлеността Стоянов би трябвало да бъде спрян. Инвестиция във фотоволтаици върху язовир “Огоста “ е рискова и с непредсказуеми последствия. Министърът не отговори свястно на нито един мой въпрос в парламентарния надзор. А те са:

1. Знае ли, че язовир “Огоста “ е в листата на обекти, значими за националната сигурност?
2. Знае ли, че е в листата от 414 язовири, криещи заплаха и се нуждае незабавно от ремонт.
3. Има ли позволение от притежателя, Министерство на земеделието и Явор Гечев за създаване на слънчев парк в непозната благосъстоятелност?
4. Има ли мнение на Министерство на околната среда и водите за влияние върху околната среда?
5. Има ли мнение на ЕСО по какъв начин ще бъде присъединена тази мощ и по какъв начин ще се изнася за Германия?
6. Министерски съвет вземал ли е решение за тази инвестиция?
7 Става ли въпрос за лобизъм и корупция?

Шокираща е безотговорността, с която министър Стоянов потегля на тази стъпка. Още по-шокиращи са отговорите му в контрола пред Народното събрание. Според него той е провел диалози, подписал е някакъв ангажиращ документ с немски вложител и в това време съобщи, че занапред ще разгласи конкурс и всички искащи компании могат да вземат участие. Каза, че Държавната консолидационна компания ще направи ремонт на стената, само че в това време ни увери, че това е ангажимент на немската компания. Не отговори каква ще е изгодата за България, защото цялото създадено количество сила ще се изнася за Германия ", съобщи Нинова.

" Германия е наш главен търговски сътрудник. Инвеститорите са добре пристигнали. Но всички би трябвало да съблюдават законите на България. Опасявам се, че Стоянов ги подвежда и ще загубим доверието на огромен европейски сътрудник от неговите безумия ", добави водачът на Българска социалистическа партия.

" Още по-шокиращо е, че съобщи, че такива вложения предстоят и върху други язовири. Водите на България са национално благосъстояние. Те би трябвало да са обект на изключителна държавна политика, а не да се концесионират и раздават за фотоволтаици и стопанисване на задгранични юридически лица. Язовирите би трябвало да се ремонтират и укрепят. Трябва да се изградят отначало към тях напоителни системи и да се възроди българското земеделие. Но с такива министри, като Стоянов, това в никакъв случай няма да се случи. Но най-малко би трябвало да го спрем да не заплаши целия район ", добави още Нинова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР