Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов свали доверието си

...
Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов свали доверието си
Коментари Харесай

Икономическият министър поиска оставки в Комисията за потребителите, член на ръководството се оттегли

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов смъкна доверието си от управлението на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), което е назначено през септември 2022 година, и изиска оставките на всички членове, оповестяват от ведомството. От поста се е отдръпнал един от тримата членове на комисията - Константин Арабаджиев.

Решението е взето на база възходящия брой сигнали против активността на КЗП, като икономическият министър е провел среща с членовете на комисията. От началото на годината те са се нараснали с над 60% спрямо 2022 година и 2021 година, показват оттова.

Със заповед на министър Богданов Инспекторатът към министерството е направил инспекция в Комисията за отбрана на потребителите. Тя е била инициирана въз основа на съответни недоволства на чиновници, свързани с спор на ползи, непозволени уволнения, закани за санкции и уволнения в администрацията, неспазване на правосъдни разпоредби, съмнителни анулира на издадени актове и други, показват от министерството.

Значителна част от сигналите се удостоверяват от осъществените инспекции и засягат проблеми, подбудени от неспазване на законоустановените периоди, чести кадрови промени и нерегламентирана интервенция, разясняват от ведомството.

Сезирани са Агенцията за държавен финансов надзор, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), а също и Софийската градска прокуратура.

До министерството са постъпили и голям брой недоволства за нерегламентирана интервенция и целенасочена акция против търговци от страна на КЗП, в това число и журналистически следствия, които излязоха в общественото пространство. " Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ надзор в отбрана на потребителите и постанова предприемане на дейности за застраховане на ефикасното ѝ действие ", разяснява министър Богданов, представен в известието.

По думите му комисията би трябвало още веднъж да се трансформира в работещ орган, на който жителите и бизнесът имат вяра. " Предприемаме всички нужни законови дейности, с цел да се усъвършенства работата в институцията и да се подсигурява ефикасният надзор от нейна страна ", уточни той.

Министърът на стопанската система и промишлеността е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за отбрана на потребителите. Предстои координиране с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата, обвързвана с плануваните промени, се показва в известието.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР